ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το προεδρικό αεροπλάνο του Ν.Μαδούρο – Τι αναφέρει το CNN (βίντεο)

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ μετέφεραν το αεροσκάφος στη Φλόριντα

Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το προεδρικό αεροπλάνο του Ν.Μαδούρο – Τι αναφέρει το CNN (βίντεο)

Οι ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (2/9), κατέσχεσαν το αεροπλάνο του Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ μετέφεραν το αεροσκάφος στη Φλόριντα, όπως ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εξέλιξη στην εδώ και καιρό ψυχρή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας και η κατάσχεσή του στη Δομινικανή Δημοκρατία σηματοδοτεί μια κλιμάκωση.

Καθώς η Ουάσινγκτον συνεχίζει να ερευνεί διεφθαρμένες πρακτικές από την κυβέρνηση του Καράκας.

Το αεροσκάφος έχει χαρακτηριστεί από αξιωματούχους ως «το Air Force One της Βενεζουέλας» και έχει απαθανατιστεί σε προηγούμενες κρατικές επισκέψεις του Νικολάς Μαδούρο σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό στέλνει ένα μήνυμα μέχρι την κορυφή», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους στο CNN, προσθέτοντας:

«Η κατάσχεση του αεροπλάνου ενός ξένου αρχηγού κράτους είναι κάτι ανήκουστο για ποινικές υποθέσεις.

Στέλνουμε εδώ ένα σαφές μήνυμα ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, κανείς δεν είναι υπεράνω της εμβέλειας των αμερικανικών κυρώσεων».

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα έχει επιπτώσεις στην πολιτική των ΗΠΑ, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα, πολλοί από τους οποίους επέλεξαν να μεταναστεύσουν στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Για χρόνια, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να διακόψουν τη ροή δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το καθεστώς.

Κατάσχεση μετά τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα

Το αεροπλάνο – που εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια – βρισκόταν στη Δομινικανή Δημοκρατία τους τελευταίους μήνες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν τον λόγο, αλλά παρουσιάστηκε μια ευκαιρία για τους Αμερικανούς αξιωματούχους να κατασχέσουν το αεροσκάφος.

Πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες συμμετείχαν στην κατάσχεση.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεργάστηκαν στενά με τη Δομινικανή Δημοκρατία, η οποία ενημέρωσε τη Βενεζουέλα για την κατάσχεση, σύμφωνα με έναν από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ένα από τα επόμενα βήματα, μετά την άφιξη του αεροσκάφους στις ΗΠΑ, θα είναι η επιδίωξη κατάσχεσης, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει την ευκαιρία να υποβάλει σχετική αίτηση, και η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων από το αεροσκάφος.

Οι ΗΠΑ άσκησαν πρόσφατα πιέσεις στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ώστε να δημοσιοποιήσει «αμέσως» συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενες ανησυχίες για την αξιοπιστία της νίκης του ισχυρού ηγέτη της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.

Πάντως, οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας ως απάντηση στην αποτυχία της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο να επιτρέψει τη διεξαγωγή «εκλογών χωρίς αποκλεισμούς και με ανταγωνισμό».

Αμερικανικές κατηγορίες εναντίον του Νικολάς Μαδούρο

Επισημαίνεται ότι, μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στις 28 Ιουλίου, η Βενεζουέλα ανέστειλε τις εμπορικές πτήσεις από και προς τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες κυνηγούν εδώ και καιρό την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για θέματα διαφθοράς.

Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2020, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Νικολάς Μαδούρο, μαζί με 14 νυν και πρώην αξιωματούχους της Βενεζουέλας, για ναρκο-τρομοκρατία, διακίνηση ναρκωτικών και διαφθορά.

«Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Νικολάς Μαδούρο και ένας αριθμός υψηλόβαθμων συναδέλφων του φέρονται να συνωμότησαν με [την κολομβιανή αριστερή αντάρτικη οργάνωση] FARC.

Προκαλώντας την είσοδο τόνων κοκαΐνης και την καταστροφή των αμερικανικών κοινοτήτων», είχε δήλωσε ο – τότε – Γενικός Εισαγγελέας, Ουίλιαμ Μπαρ.

Επίσης, το 2017, δύο ανίψια της συζύγου του Μαδούρο, Σίλια Φλόρες, καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια φυλάκισης από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης επειδή προσπάθησαν να περάσουν λαθραία έως και 800 κιλά κοκαΐνης στις ΗΠΑ με ιδιωτικό τζετ – οι δύο αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων το 2022.

«Βλέπουμε αυτούς τους αξιωματούχους και το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο να απομυζούν ουσιαστικά τον λαό της Βενεζουέλας για δικό τους όφελος», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας

«Έχεις ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε μια φρατζόλα ψωμί εκεί και μετά έχεις τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας να ταξιδεύει με ένα ιδιωτικό τζετ υψηλής κατηγορίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι κακές οικονομικές συνθήκες, οι ελλείψεις τροφίμων και η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη έχουν ωθήσει περισσότερους από 7,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα, σηματοδοτώντας τον μεγαλύτερο εκτοπισμό στο δυτικό ημισφαίριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.