Η αντιπολίτευση της Ουγκάντας αξίωσε χθες Τετάρτη τον άμεσο επαναπατρισμό μονάδων των ένοπλων δυνάμεων ανεπτυγμένων στο εξωτερικό προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια στη χώρα, έπειτα από τη σφαγή της περασμένης εβδομάδας σε λύκειο με τουλάχιστον 43 θύματα -σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV-, η οποία αποδίδεται σε τζιχαντιστές.
Μεταξύ των θυμάτων, που ήταν κατά πλειονότητα μαθητές, το μικρότερο ήταν 12 ετών και το γηραιότερο 95. Δολοφονήθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην πόλη Μπόντε (δυτικά), μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουγκάντας με τη ΛΔ Κονγκό. Οι δράστες σκότωσαν τα θύματα με ματσέτες, όπλα, έκαψαν άλλα ζωντανά.
Μετά τη σφαγή, αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας της Ουγκάντας επέρριψαν την ευθύνη σε μέλη των ADF, των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Πρόκειται για τζιχαντιστική ένοπλη οργάνωση που έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.
Χθες Τετάρτη ο Αμπντάλα Κιουάνουκα, στέλεχος της αντιπολίτευσης και σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η απόφαση που πήρε η Καμπάλα να αναπτύξει μονάδες του στρατού στο εξωτερικό, ιδίως στη Σομαλία, στο πλαίσιο της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης που πολεμά τη Σεμπάμπ, είχε αποτέλεσμα να «ξεπεραστούν» οι δυνατότητες του κράτους να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, «προσέφερε στις ADF την πιθανότητα να διαπράξουν επιθέσεις».
«Ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση να φέρει τις δυνάμεις μας πίσω στην πατρίδα για να ενισχυθεί η εσωτερική ασφάλειά μας», επέμεινε.
Συνολικά, έχουν συλληφθεί 21 άνθρωποι στο πλαίσιο της έρευνας για τη σφαγή, τη χειρότερη εδώ και πάνω από μια δεκαετία στην Ουγκάντα. Ορισμένοι εξ αυτών φέρονται, σύμφωνα με τις αρχές, να είναι «συνεργάτες» των ADF.
Ερωτήματα ζητούν απαντήσεις
Καθώς οικογένειες ακόμα περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων γενετικού υλικού για να μπορέσουν να αναγνωριστούν πολλά θύματα, συνεχίζει να εκκρεμεί να δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα – ειδικά για το πώς οι δράστες μπόρεσαν να παρειφρήσουν, να διαπράξουν τη σφαγή και να διαφύγουν στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου η παρουσία του στρατού είναι ισχυρή.
Ο πρόεδρος Γιοουέρι Μουσέβενι χαρακτήρισε την Κυριακή «άνανδρη» ενέργεια «απελπισίας» την πολύνεκρη επίθεση και διεμήνυσε πως οι υπεύθυνοι γι’ αυτή θα εξολοθρευτούν.
Η επίθεση εναντίον του λυκείου Λουμπιρίχα στην Μπόντε είναι η πιο πολύνεκρη στην Ουγκάντα από το 2010, όταν διαπράχθηκε διπλή επίθεση με 76 νεκρούς, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Σεμπάμπ («Νεολαία»), οργάνωση που πολεμά εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνηση της Σομαλίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, η οργάνωση ADF άρχισε να χρηματοδοτείται το 2019 από το ΙΚ κι έχει σκοπό να επεκτείνει τα εδάφη όπου δρα.