Τρομοκρατική επίθεση εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν σε φυλάκιο ελέγχου στα σύνορα Πακιστάν και Αφγανιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 αστυνομικούς.

Η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε κοντά στη βορειοδυτική πόλη Dera Ismail Khan αργά την Πέμπτη (24.10.2024), με την επίθεση να επιβεβαιώνεται από τον Ali Amin Khan Gandapur, επικεφαλής υπουργός της βορειοδυτικής επαρχίας Khyber Pakhtunkhwa του Πακιστάν. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

«Η έντονη ανταλλαγή πυρών διήρκεσε για σχεδόν μία ώρα. Δέκα συνοριοφύλακες πέθαναν και επτά τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ανώτερος αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Περίπου 20 με 25 μαχητές πιστεύεται ότι συμμετείχαν στην επίθεση που σημειώθηκε περίπου 70 χιλιόμετρα (περίπου 43 μίλια) ανατολικά των συνόρων με το Αφγανιστάν.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, ή Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε ανακοίνωσή τους και ανέφεραν ότι ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του ανώτερου ηγέτη Ustad Qureshi.

Ο Qureshi ήταν μεταξύ των εννέα μαχητών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή Bajaur, σύμφωνα με τον στρατό του Πακιστάν.

Υπήρξε αύξηση των επιθέσεων μαχητών στο Πακιστάν από τότε που οι Αφγανοί Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021, με το πακιστανικό τμήμα του κινήματος να πραγματοποιεί επιθέσεις κυρίως με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το TTP έχει ιστορικά ρίζες στο Αφγανιστάν και μοιράζεται την ίδια ιδεολογία με τους Αφγανούς Ταλιμπάν.

Το Ισλαμαμπάντ λέει ότι το TTP χρησιμοποιεί το Αφγανιστάν ως βάση και πιστεύει ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει καταφύγει στην ομάδα κοντά στα σύνορα, κάτι που οι Αφγανοί Ταλιμπάν έχουν αρνηθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Σεπτέμβριο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Πακιστάν στα Ηνωμένα Έθνη, Munir Akram, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το TTP θα μπορούσε σύντομα να γίνει η «αιχμή του δόρατος των παγκόσμιων τρομοκρατικών στόχων», συμμαχώντας με ομάδες όπως η Αλ Κάιντα .