ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στέφανε όλα καλά: Κάνε δικό σου κόμμα!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Πεντάγωνο: «Τα δύο αεροπλανοφόρα που ανέπτυξαν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έστειλαν πολύ ισχυρό μήνυμα αποτροπής στο Ιράν»

Εξακολουθούν να αναμένονται αντίποινα του Ιράν και της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Πεντάγωνο: «Τα δύο αεροπλανοφόρα που ανέπτυξαν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έστειλαν πολύ ισχυρό μήνυμα αποτροπής στο Ιράν»

To Πεντάγωνο δήλωσε χθες Πέμπτη ότι τα δύο αεροπλανοφόρα που ανέπτυξαν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έστειλαν «πολύ ισχυρό μήνυμα» αποτροπής στο Ιράν.

«Μετακινήσαμε στρατιωτικές μας δυνάμεις στην περιοχή και νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι εντυπώθηκαν στο μυαλό της ηγεσίας του Ιράν και θα επηρεάσουν τους υπολογισμούς τους αναφορικά με το πώς και αν θα επιλέξουν να απαντήσουν» με επίθεση κατά του Ισραήλ.

«Δεν βλέπουμε να συμβαίνει αυτό, αλλά έχουμε εκεί δύο ομάδες κρούσης με αεροπλανοφόρα, η κάθε μία με τέσσερα αντιτορπιλικά. Κι αυτό στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αποτροπής κι ένα μήνυμα ότι στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σίνγκ.

Είχε προηγηθεί η άφιξη στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (αρμόδιας για τη Μέση Ανατολή) του δεύτερου αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln, που μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη F-25. Σύμφωνα με τη Σινγκ το αμερικανικό υποβρύχιο USS Georgia κατευθυνόμενων πυραύλων βρίσκεται στην Αντολική Μεσόγειο.

«Δεν διαθέτω κρυστάλλινη σφαίρα για να προβλέψω πόσο θα μείνουν [τα αμερικανικά πολεμικά πλοία] εκεί, αλλά μπορώ να πω ότι έχουμε αναπτύξει ικανές δυνάμεις σε περίπτωση που χρειαστεί να σπεύσουμε προς υπεράσπιση του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Εξακολουθούν να αναμένονται αντίποινα του Ιράν και της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έσπευσαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή μετά τις απειλές από το Ιράν και την υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ να εκδικηθούν με επιθέσεις το Ισραήλ για τις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ στον Λίβανο.

Μέχρι στιγμής Ιράν και Χεζμπολάχ δεν έχουν εξαπολύσει τις επιθέσεις αυτές λέγοντας ότι αφήνουν τον «εχθρό» σε αναμμένα κάρβουνα στο πλαίσιο ενός ψυχολογικού πολέμου.

Στις δυνάμεις που έστειλαν οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνονται ακόμη χιλιάδες πρόσθετοι στρατιώτες, αμυντικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εφοδιασμένο με δεκάδες πυραύλους κρουζ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν γνώση των τελευταίων εκτιμήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών είπαν ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναμένουν κάποιας μορφής αντίποινα από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, αλλά παραμένει ασαφές αν θα συντονίσουν τις επιθέσεις τους. Η Washington Post επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ φέρεται να αποφάσισε να μην εξαπολύσει μπαράζ πυραύλων κατά του Τελ Αβίβ.

«Οι Ιρανοί μπορούν ακόμη να εξαπολύσουν μια επίθεση εντός 12-24 ωρών απλό τη λήψη της απόφασης, που δεν έχουν ακόμη λάβει», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στην αγγλόφωνη έκδοση του Al Arabiya σημειώνοντας ότι αναμένεται οι δυνάμεις των ΗΠΑ να παραμείνουν στην περιοχή για το ορατό μέλλον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι τα σχέδια των ΗΠΑ να αναδιατάξουν αλλού δυνάμεις τους εξαρτώνται από την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα. Αν το Ιράν υπερβεί κόκκινες γραμμές στη διάρκεια επίθεσης κατά του Ισραήλ «τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα νοτιότερα κι έχουμε τη δυνατότητα να στείλουν αεροπλανοφόρο στον Κόλπο», είπε. Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι ο μόνος τρόπος για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να αποτραπεί γενίκευση του πολέμου είναι να συμφωνήσουν Ισραήλ και Χαμάς για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.