ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γυμνοσάλιαγκας...

Περιπολίες του Frontex στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής ζητά η Ισπανία

Προσπάθεια «να σώσει ζωές» στην επικίνδυνη μεταναστευτική οδό προς τα Κανάρια Νησιά

Περιπολίες του Frontex στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής ζητά η Ισπανία

Να ζητήσει άδεια από αφρικανικά κράτη προκειμένου να εκτελεί περιπολίες στα χωρικά τους ύδατα κάλεσε χθες Πέμπτη τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, σε μια προσπάθεια «να σώσει ζωές» στην επικίνδυνη μεταναστευτική οδό προς τα Κανάρια Νησιά.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα ανέφερε ότι ο Frontex είχε δραστηριοποιηθεί στην Αφρική κατά την προηγούμενη μεταναστευτική κρίση που αντιμετώπισαν τα Κανάρια Νησιά το 2006 και συνεργάζεται με τη Μαδρίτη για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ροές προς το ισπανικό αρχιπέλαγος.

Καλείται τώρα να ζητήσει άδεια από τη Μαυριτανία, τη Σενεγάλη και την Γκάμπια – χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών που επιδιώκουν να διασχίσουν με επισφαλή σκάφη τον Ατλαντικό για να φθάσουν στην Ευρώπη – ώστε να καταπολεμήσει τα κυκλώματα διακινητών και να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές.

Ο Frontex θα μπορούσε να προστατεύσει τα σύνορα της Ευρώπης από την παράτυπη μετανάστευση μόνον εφόσον δραστηριοποιούνταν και έξω από αυτά, τόνισε ο Ισπανός υπουργός. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βελτιώσει τη δυνατότητά του να ενεργεί εκτός συνόρων, σε ό,τι αφορά τόσο την επιστροφή (παράτυπων μεταναστών) όσο και τη διαχείριση των συνόρων», είπε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.

Οι μεταναστευτικές ροές από τις βορειοδυτικές ακτές της Αφρικής προς τα Κανάρια Νησιά έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, παρότι παραμένουν σε χαμηλότερο επίπεδο συγκριτικά με τον διάπλου της Μεσογείου προς την Ιταλία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι τα Κανάρια Νησιά είχαν δεχθεί 26.758 παράνομους αλλοδαπούς μέχρι τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τους 39.910 που καταγράφηκαν συνολικά το 2023. Το ζήτημα έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της Μαδρίτης και των περιφερειακών αρχών στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, ιδίως σε ό,τι αφορά τη φροντίδα περίπου 5.000 ανήλικων αλλοδαπών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.