Περουβιανοί αυτόχθονες κρατούν δυο πλοία, το ένα από τα οποία μεταφέρει 40.000 βαρέλια αργού, σε ποταμό στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η καναδική εταιρεία PetroTal, εκφράζοντας την ανησυχία της για τις συνέπειες για το περιβάλλον στην περιοχή.

Τα δυο σκάφη, το ένα υπό σημαία Βραζιλίας, το δεύτερο υπό σημαία Περού, «κρατούνται παρά τη θέλησή τους», δήλωσε σε περουβιανό τηλεοπτικό σταθμό ο Χοσέ Λουίς Μεδίνα, διευθυντής βιώσιμης ανάπτυξης της PetroTal, της εταιρείας που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα αργού στο κράτος των Άνδεων.

«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το ένα από τα πλοία μεταφέρει 40.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ επικίνδυνη (…) για το περιβάλλον στην περιοχή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την PetroTal, οι αυτόχθονες κρατούν τα δυο πλοία από την Τρίτη σε ποταμό στην περιοχή Πουινάουα της περιφέρειας Λορέτο (βορειοανατολικά), έχοντάς τα περικυκλώσει με κανό και κραδαίνοντας κοκτέιλ Μολότοφ.

Η εταιρεία έκανε λόγο περί υποστηρικτών της Ένωσης Αυτοχθόνων για την Ανάπτυξη και την Προστασία του Μπάχο Πουινάουα (AIDECOBAP), οργάνωσης που μέσω Facebook κατηγορεί την PetroTal ότι καταστρέφει το περιβάλλον της περιοχής «με απόλυτη ατιμωρησία».

Τα δυο πλοία μεταφέρουν αργό στη Βραζιλία από εγκατάσταση της PetroTal στη Λορέτο.

Αυτόχθονες ακτιβιστές που κατήγγειλαν τη ζημιά στο περιβάλλον που προκαλεί στα εδάφη τους η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petroperú κατέλαβαν τον Μάρτιο πετρελαϊκή πλατφόρμα στο περουβιανό τμήμα του Αμαζονίου.

Τον Νοέμβριο στην περιφέρεια Λορέτο αυτόχθονες απέκλεισαν ποταμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαρροή τεράστιας ποσότητας –2.500 τόνων– αργού εξαιτίας τρύπας σε αγωγό πετρελαίου. Μεταξύ άλλων, πήραν ομήρους ξένους και περουβιανούς τουρίστες που περιηγούνταν με πλοίο στην περιοχή.

Το Περού επλήγη από σειρά διαρροών πετρελαίου στα νερά τα τελευταία χρόνια, που προκάλεσαν το κλείσιμο παραλιών και τουριστικών επιχειρήσεων και στέρησαν από κατοίκους το βίος τους, ειδικά αλιείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!