Δέκα απόστρατοι στο Περού καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 6 ως 12 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για συστηματικούς βιασμούς εννέα γυναικών.
Kκάποιες από τις οποίες ήταν ανήλικες, μεταξύ του 1984 και του 1985, εν μέσω της εμφύλιας σύρραξης ανάμεσα στις δυνάμεις του κράτους και τη μαοϊστική ανταρτική οργάνωση Φωτεινό Μονοπάτι.
Η ετυμηγορία ήλθε στο τέλος μιας δίκη που κράτησε πέντε χρόνια. Ήταν μια εμβληματική δίκη στο Περού, καθώς είναι η πρώτη για υπόθεση σεξουαλικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από μέλη των ενόπλων δυνάμεων.
Κανένας από τους 10 καταδικασθέντες, τους οποίους εκπροσώπησαν οι συνήγοροί τους, δεν ήταν παρών όταν αναγνώστηκε η ετυμηγορία και επιβλήθηκαν οι ποινές. Άλλοι τρεις στρατιωτικοί καταδικάστηκαν ερήμην.
Οι συστηματικοί βιασμοί διαπράχθηκαν από το 1984, όταν ο περουβιανός στρατός εγκατέστησε βάση κοντά στις πόλεις Μάνκα και Βίλκα, στις Άνδεις, στον νομό Ουανκαβελίκα (νότια), μία από τις φτωχότερες περιοχές του Περού.
Κάποια από τα θύματα ήταν ανήλικα. Πέντε από τις γυναίκες έμειναν έγκυες, τόνισαν οι δικηγόροι τους.
Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγενείς των θυμάτων συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη μπροστά στο δικαστήριο, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την απόφαση.
«Συμπληρώσαμε 40 χρόνια σκληρού αγώνα. Ας ελπίσουμε πως η απόφαση θα είναι θετική για εμάς κι ότι αυτοί οι εγκληματίες θα καταλήξουν στη φυλακή», είπε ένα από τα θύματα σε ηχητικό μήνυμα. Η 54χρονη σήμερα γυναίκα έφερε στον κόσμο δυο παιδιά μετά τους βιασμούς που υπέστη όταν ήταν 15 ετών.
Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το 2003 από την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, η οποία έλαβε 35 καταγγελίες για συστηματική σεξουαλική βία από μέλη των ενόπλων δυνάμεων στην Ουανκαβελίκα μεταξύ του 1984 και του 1995.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, τις δυο δεκαετίες του εμφυλίου πολέμου στο Περού (1980-2000) καταγράφτηκαν εκατοντάδες υποθέσεις βιασμών, σεξουαλικής σκλαβιάς, εξαναγκαστικής εκπόρνευσης, εξαναγκαστικών γάμων κι αμβλώσεων.
Το Μητρώο Θυμάτων της ένοπλης σύρραξης δείχνει πως οι βιασμοί που καταγγέλθηκαν συνολικά ήταν τουλάχιστον 5.882.
Το Φωτεινό Μονοπάτι πήρε τα όπλα το 1980. Ο εμφύλιος, που κράτησε δεκαετίες, άφησε πίσω 69.000 νεκρούς και εξαφανισθέντες, κατά τους αριθμούς της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.