Οι Αρχές αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν αυτοσχέδιο νεκροτομείο στα προάστια της Βαλένθια στην Ισπανία, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών έχει πλέον ξεπεράσει τους 200.
Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους, με τις τοπικές Αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο δραματικός απολογισμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Εκατοντάδες πολίτες φεύγουν μαζικά από τη Βαλένθια προς τη Μαδρίτη στον αυτοκινητόδρομο.
Αυτοκίνητα και άνθρωποι πεζοί έχουν στοιβαχτεί και στις δύο πλευρές του δρόμου κατά την μετάβασή τους στην ισπανική πρωτεύουσα.
Όσοι παραμένουν στην πλημμυροπαθή περιοχή, καλούνται από την κυβέρνηση να μείνουν στα σπίτια τους.
Παράλληλα, εθελοντές σπεύδουν στην Βαλένθια στήνοντας ένα τεράστιο δίκτυο αλληλεγγύης στους πληγέντες.
Νέες βροχοπτώσεις
Στο μεταξύ, βροχές αναμένεται να πλήξουν και σήμερα, Παρασκευή (1/11) την πολύπαθη περιοχή της Βαλένθιας και του Καστελόν, με την μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας (AEMET) να εκδίδει προειδοποιήσεις και για τις δύο πόλεις.
Οι βροχοπτώσεις δοκιμάζουν ξανά τους κατοίκους και με το έδαφος ήδη κορεσμένο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες πλημμύρες.
Η καταστροφή είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες η Ισπανία και οι Αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει ακόμη λήξει, σύμφωνα με το BBC.
Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής, τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει τουλάχιστον 158 ανθρώπους νεκρούς από τις λάσπες, ενώ εξακολουθούν να «χτενίζουν» τα συντρίμμια για τον εντοπισμό αγνοουμένων.
«Εικόνες αποκάλυψης» – Οργή για τη διαχείριση
Συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες που κάνουν λόγο για εικόνες αποκάλυψης.
Η Άλμπα Παρέγιες Μπόργκια είναι από την ισπανική πόλη Αλφαφάρ, μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη φονική καταιγίδα, όπου οι τοπικές αρχές ζητούν επείγουσα βοήθεια για την παραλαβή τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών.
«Είμαι τρομοκρατημένη. Όλα μοιάζουν αποκαλυπτικά», δήλωσε στην Independent.
Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ πολλοί δρόμοι και το σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει τη Βαλένθια με την υπόλοιπη Ισπανία παραμένουν αποκομμένα.
Η οργή της κοινής γνώμης αυξάνεται για το πώς μια ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα φάνηκε να μην προειδοποιεί εγκαίρως πολλές κοινότητες για τον κίνδυνο πλημμύρας.
Στο μεταξύ, ερωτήματα εγείρει ο τρόπος διαχείρισης του φαινομένου από τις υπηρεσίες διαχείρισης καταστροφών που κατηγορούνται πως εξέδωσαν προειδοποιήσεις πολύ αργά.