Από τη στιγμή που η Νάνσι Πελόζι η πλέον υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε Ταϊβάν, είναι βέβαιο πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει αυτή την επίσκεψη για να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή και να δικαιολογήσει την επιθετική της στάση, μιας και σύμφωνα με το Πεκίνο η Ταϊβάν αποτελεί δική του επαρχία.
Σύμφωνα με ανάλυση του BBC μια νέα κανονικότητα δημιουργείται «Εκείνοι με πιο μιλιταριστικές τάσεις στα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας πρέπει κατά βάθος να δέχθηκαν με ικανοποίηση την επίσκεψη της κ. Πελόζι. Παρείχε μια ιδανική δικαιολογία για να ενισχύσουν τα πολεμικά παιχνίδια γύρω από την Ταϊβάν και να προετοιμαστούν για την αναπόφευκτη μέρα που θα καταληφθεί με τη βία» σχολιάζει το BBC και προσθέτει: «Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση για την περιφερειακή σταθερότητα είναι ότι η δημόσια θέση όλων για την Ταϊβάν είναι γελοία. Είναι σαν ένα γιγάντιο παιχνίδι προσποίησης που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί».
Η Κίνα προσποιείται ότι η Ταϊβάν είναι μέρος του εδάφους της, παρά το γεγονός ότι το νησί εισπράττει τους δικούς του φόρους, ψηφίζει τη δική του κυβέρνηση, εκδίδει τα δικά του διαβατήρια και έχει βεβαίως ξεχωριστό στρατό.
Οι ΗΠΑ από την άλλη προσποιούνται ότι δεν αντιμετωπίζουν την Ταϊβάν ως ανεξάρτητη χώρα, παρά το γεγονός ότι της πουλούν προηγμένα οπλικά συστήματα και ανά περιόδους υψηλόβαθμοι πολιτικοί πραγματοποιούν εκεί προσωπικά ταξίδια που μοιάζουν πολύ με επίσημες επισκέψεις.
Τα ελεγχόμενα από το το Κομμουνιστικό Κόμμα κινεζικά μέσα ενημέρωσης που τόσα χρόνια υιοθετούσαν μία αυστηρή ρητορική κατά της Ταϊβάν, ζητούσαν από τον κινεζικό στρατό να καταρρίψει το αεροσκάφος που μετέφερε την Πελόζι και άλλοι ζητούσαν να φτάσουν τα μαχητικά της Κίνας στην καρδιά της Ταϊβάν ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση του νησιού να αποφασίσει αν θα σηκώσει τα δικά της για να τα καταρρίψει.
Σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης υπάρχει πλέον η πεποίθηση πως ο πρόεδρος της Κίνας Σι, ο οποίος σχολίασε την επίσκεψη της Πελόζι ως «απολίτιστη εκστρατεία των ιμπεριαλιστών» και «νέα πρόκληση» θέλει να δει την Κίνα να αποκτά τον έλεγχο της Ταϊβάν επί της θητείας του, και να μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης που ενοποίησε και πάλι την «αυτοκρατορία».
Ο Σι Τζίνπινγκ έκανε το πρώτο βήμα με το Χονγκ Κονγκ και τώρα ετοιμάζεται για το επόμενο, ωστόσο κάθε ημέρα που περνάει φαίνεται να απομακρυνόμαστε από τον στόχο της ειρήνης και ο εθνικισμός είναι πανίσχυρο εργαλείο.