ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δοκιμή drone σε κατοικημένη περιοχή με πλαστά σήματα της Πολεμικής Αεροπορίας: Μόνο στην Ελλάδα!

Ποιο είναι το ειρηνευτικό σχέδιο του Ν.Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Η απάντηση της Μόσχας (upd)

Ν.Πεσκόφ: «Το όποιο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που θα προταθεί θα πρέπει να αντανακλά την πραγματικότητα επί του πεδίου»

Ποιο είναι το ειρηνευτικό σχέδιο του Ν.Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Η απάντηση της Μόσχας (upd)

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ν.Τραμπ, εφόσον γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ στις επικείμενες εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο, παρουσίασαν δύο εκ των στενότερων συμβούλων του.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δύο βασικά μηνύματα, ένα προς το Κίεβο και ένα προς τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει ο απόστρατος υποστράτηγος και ένας από τους συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, ο Κιθ Κέλογκ, θα διαμηνύσει στο Κίεβο ότι εάν θέλει να λάβει περισσότερα όπλα από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, θα προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε άρνηση της να διαπραγματευτεί, θα οδηγήσει σε αυξημένη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Σε μια πρώτη αντίδραση του το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο παρουσιάζεται πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίστηκε από τους Κιθ Κέλογκ και Φρεντ Φλιτζ, οι οποίοι υπηρέτησαν και οι δύο ως επιτελάρχες στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του την περίοδο 2017-2021, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, θα υπάρξει κατάπαυση πυρός στη γραμμή του μετώπου που θα έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της μάχης.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι συμφώνησε με αυτό ή ότι συμφωνούσε με κάθε λέξη του, αλλά ήμασταν ικανοποιημένοι για το feedback που λάβαμε» υποστήριξε ο Φρεντ Φλιτζ, για το πώς αντέδρασε  Ντόναλντ Τραμπ, όταν άκουσε το σχέδιο ειρήνευσης.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Στίβεν Σεούνγκ υποστήριξε ότι μόνο οι δηλώσεις που γίνονται από τον Τραμπ ή από εξουσιοδοτημένα μέλη της εκστρατείας του θα πρέπει να θεωρούνται επίσημες.

Η στρατηγική που σκιαγράφησαν οι Κιθ Κέλογκ και Φρεντ Φλιτζ είναι το πιο λεπτομερές σχέδιο που έχει παρουσιαστεί έως σήμερα από συνεργάτες του Τραμπ, ο οποίος έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να διευθετήσει μέσα σε λίγα 24ωρα τον πόλεμο στην Ουκρανία εάν κερδίσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η πρόταση αυτή, εφόσον έχει οποιαδήποτε βάση, θα σηματοδοτούσε μια δραματική αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα συναντούσε την αντίθεση αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Είναι πολύ πιθανό να προκαλούσε αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο ίδιο το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου σκιαγραφήθηκαν σε μια ερευνητική εργασία που είναι διαθέσιμη στο κοινό που και που δημοσιεύτηκε από το «America First Policy Institute», ένα φιλικό προς τον Trump think tank, όπου οι Κιθ Κέλογκ και Φρεντ Φλιτζ κατέχουν ηγετικές θέσεις.

Ο Κιθ Κέλογκ είπε ότι θα ήταν κρίσιμο να έρθουν γρήγορα η Ρωσία και η Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές.

«Θα πούμε στους Ουκρανούς: πρέπει να καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν δεν το πράξετε, τότε η βοήθεια των ΗΠΑ θα στερέψει. Και θα πούμε στον Πούτιν ότι πρέπει να έρθει για συνομιλίες, διότι αν δεν το πράξει, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς τα πάντα που χρειάζονται για να σας σκοτώσουν στο πεδίο της μάχης» ανέφερε ο Κιθ Κέλογκ.

Μάλιστα, η εργασία – σχέδιο των Κιθ Κέλογκ και Φρεντ Φλιτζ προβλέπει ότι στην προσπάθεια να πειστεί η Μόσχα να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, θα δοθεί η υπόσχεση πως η ένταξη της Ουκρανίας θα αναβληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως επισημαίνει ο Φρεντ Φλιτζ, η Ουκρανία δεν χρειάζεται να παραχωρήσει επισήμως εδάφη στη Ρωσία στο πλαίσιο του σχεδίου τους.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να ανακτήσει τον αποτελεσματικό έλεγχο όλης της επικράτειάς της στο εγγύς μέλλον.

«Η ανησυχία μας είναι ότι έχει γίνει ένας πόλεμος φθοράς που θα σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά νεαρών ανδρών», είπε ο Φρεντ Φλιτζ.

Όπως επισημαίνουν Κιθ Κέλογκ και Φρεντ Φλιτζ, μια διαρκής ειρήνη θα απαιτούσε πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Ο Φλιτζ πρόσθεσε ότι «το να οπλιστεί η Ουκρανία… μέχρι τα δόντια» θα ήταν πιθανότατα ένα βασικό στοιχείο αυτού.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κορυφαία προτεραιότητα στη δεύτερη θητεία του θα είναι να διαπραγματευτεί γρήγορα τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ο Ν.Τραμπ ήταν πρόεδρος. Είναι πραγματικά λυπηρό» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ν.Τραμπ, Στίβεν Σεούνγκ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, απάντησε λέγοντας πως το όποιο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που θα προταθεί από μια πιθανή μελλοντική αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αντανακλά την πραγματικότητα επί του πεδίου.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει ανοικτός σε συνομιλίες.

«Η αξία του όποιου σχεδίου βρίσκεται στις λεπτομέρειες και στο να λαμβάνει υπόψιν την πραγματική κατάσταση επί του πεδίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο Reuters. 
«Δεν γνωρίζουμε για τι είδους σχέδιο μιλάμε, ή τι ακριβώς αναφέρεται σε αυτό».
«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η Ρωσία ήταν και παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψιν την πραγματική κατάσταση επί του πεδίου», δήλωσε.

«Παραμένουμε ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις και προκειμένου να αξιολογήσουμε το σχέδιο, πρέπει πρώτα να εξοικειωθούμε με αυτό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Γνωρίζετε ότι ο Πούτιν πρόσφατα παρουσίασε μια ειρηνευτική πρωτοβουλία, η οποία δυστυχώς δεν έγινε δεκτή ούτε από τη Δύση ούτε από τους ίδιους τους Ουκρανούς», δήλωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.