(Ανανέωση από αρχικό κείμενο 18:48) Πραγματοποιήθηκε σήμερα ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και αρκετών δυτικών χωρών, η μεγαλύτερη των τελευταίων 15 ετών και η πιο σημαντική από την αρχή της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μεταξύ αυτών που απελευθερώθηκαν ήταν και ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal με κατηγορίες κατασκοπίας, Έβαν Γκέρσκοβιτς, και ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν.

Όπως σχολίασε ο Τ.Μπάιντεν για την απελευθέρωση των κρατουμένων, «η συμφωνία ήταν ένας άθλος της διπλωματίας».

«Συνολικά, διαπραγματευτήκαμε την απελευθέρωση 16 ανθρώπων από τη Ρωσία -συμπεριλαμβανομένων πέντε Γερμανών και επτά Ρώσων πολιτών που ήταν πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα τους. Ορισμένες από αυτές τις γυναίκες και τους άνδρες κρατούνταν άδικα για χρόνια. Όλοι έχουν υπομείνει αφάνταστη ταλαιπωρία και αβεβαιότητα. Σήμερα, η αγωνία τους έχει τελειώσει», είπε.

Ποιοι Δυτικοί έφυγαν από τη Ρωσία

Ο πλήρης κατάλογος των απελευθερωμένων:

Ντίτερ Βορόνιν
Ίλια Γιασίν
Έβαν Γκέρσκοβιτς
Πολ Γουίλαν
Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα
Ρίκο Κρίγκερ
Αλσού Κουρμάσεβα
Κέβιν Λικ
Τζέρμαν Μόιζες
Ολέγκ Ορλόφ
Βαντίμ Οσταντίν
Αντρέι Πιβοβάροφ
Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο
Πάτρικ Σόμπελ
Λιλίγια Τσανίσεβα
Ξένια Φαντέγεβα

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, είχε συλληφθεί πέρυσι στο Γεκατερίνεμπουργκ, για κατασκοπεία υπέρ της CIA και τον καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών σε σωφρονιστική αποικία υψίστης ασφαλείας. Ήταν η πρώτη καταδίκη Αμερικανού δημοσιογράφου για κατασκοπεία εδώ και τρεις δεκαετίες και το κατηγορητήριο δεμένο καθώς στις κατηγορίες δεν είχαν αντιδράσει οι ΗΠΑ.

Ο 54χρονος Πολ Γουίλαν, πρώην πεζοναύτης και πολίτης των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, είχε καταδικαστεί το 2020 σε κάθειρξη 16 ετών μετά τη σύλληψή του, δύο χρόνια νωρίτερα, με την κατηγορία της κατασκοπείας εργαζόμενος ως… σύμβουλος ασφαλείας με επίκεντρο τη Ρωσία.

Άλλη μία δημοσιογράφος είναι η Ρωσοαμερικανίδα Αλσού Κουρμάσεβα που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 6,5 ετών για τη μετάδοση ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό. Εργάζεται στο Radio Free Europe/Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα επέστρεψε στη Ρωσία τον Απρίλιο του 2022, και ως αρθρογράφος της Washington Post συνελήφθη μετά την επιστροφή κατηγορούμενος για προδοσία και καθύβριση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Ρίκο Κρίγκερ, Γερμανός υπήκοος που καταδικάστηκε σε θάνατο στη Λευκορωσία για υπόθεση τρομοκρατίας, αλλά απροσδόκητα έλαβε χάρη αυτή την εβδομάδα, είναι και αυτός μεταξύ εκείνων που απελευθερώνονται.

Μετά την καταδίκη του, είχε ομολογήσει ότι είχε τοποθετήσει εκρηκτικά κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή με εντολή της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Την Τρίτη, ο Κρίγκερ έλαβε χάρη σε μια αιφνιδιαστική κίνηση από τον Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Στη Γερμανία θα μεταβεί η 42χρονη Λίλιγια Τσανίσεβα, επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στο Μπασκορτοστάν.

Καταδικάστηκε πέρυσι με την κατηγορία του εξτρεμισμού και καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια που αργότερα έγιναν 9,5 χρόνια.

Το ίδιο  και για την 32χρονη Φαντέγεβα εντάχθηκε στην ομάδα του Ναβάλνι. Καταδικάστηκε πέρυσι σε εννέα έτη για εξτερμισμό.

Στα 71 του ο Ορλόφ είναι ένας από τους παλαιότερους πολιτικούς κρατούμενους της Ρωσίας. Πρόκειται για έναν αντιφρονούντα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και καταδικάστηκε σε 8,5 έτη για την αντίρρησή του στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ο μόλις 19 ετών Κέβιν Λικ είχε καταδικαστεί σε 4,5 έτη για προδοσία όταν συνελήφθει να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Πολιτικός επιστήμονας με διπλή ρωσογερμανική υπηκοότητα, ο Βορόνιν συνελήφθη το 2021 από Ρώσους αξιωματικούς ασφαλείας σε σχέση με υπόθεση προδοσίας κατά του δημοσιογράφου και πρώην συμβούλου του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Ιβάν Σαφρόνοφ. Πέρυσι καταδικάστηκε σε 13 έτη και ο Σαφρόνοφ 22 χρόνια.

Ο γερμανικής υπηκοότητας Σόμπελ συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης όταν οι τελωνειακοί υπάλληλοι βρήκαν στις αποσκευές του κάνναβη.

Ο Μόιζες είναι δικηγόρος που ήταν διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας συμβούλων. Συνελήφθη στην Αγία Πετρούπολη στα τέλη Μαΐου και κατηγορήθηκε για προδοσία.

Άλλο ένα στέλεχος κοντά στον Ναβάλνι ήταν και ο Οστάνιν.

Με την κατηγορία της διεύθυνσης ενός «ανεπιθύμητου οργανισμού» καταδικάστηκε ο Πιβοβάροφ σε φυλάκιση 4 ετών.

Η Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης από δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης τον Νοέμβριο του 2023, γιατί κάλυψε πέντε ετικέτες τιμών σούπερ μάρκετ με αυτοκόλλητα που έδιναν πληροφορίες για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αλλά για τόσο απλό αδίκημα να ενδιαφερθούν οι ΗΠΑ να ανταλλαχτεί μάλλον υπήρχε κάτι περισσότερο.

Οι Ρώσοι που επαναπατρίζονται

Πρόκειται για οκτώ άτομα:

Βλάντισλαβ Κλιούσιν από τις ΗΠΑ
Βαντίμ Κονοστσενόκ από τις ΗΠΑ
Βαντίμ Κρασίκοφ από τη Γερμανία
Μιχαήλ Μικούσιν από τη Νορβηγία
Αρτέμ Ντούλτσεφ από τη Σλοβενία
Άννα Ντούλτσεβα από τη Σλοβενία
Πάβελ Ρούμπτσοφ από τη Πολωνία
Ρόμαν Σελέζνεφ από τις ΗΠΑ

Ο Βαντίμ Κρασίκοφ είχε κατηγορηθεί από γερμανικό δικαστήριο για τη δολοφονία ενός Γεωργιανού τον Αύγουστο του 2019 σε πάρκο του Βερολίνου αλλά του είχαν αποδοθεί κατηγορίες πολιτικής δολοφονίας

Ο Αρτέμ Ντούλτσεφ και η Άννα Ντούλτσεβα, ζευγάρι Ρώσων καταδικάστηκαν σε 19 μήνες αφού δήλωσαν ένοχοι για κατασκοπεία στην Σλοβενία μετά από πίεση των αρχών όπως είχε αναφερθεί.

Ο Κλιούσιν είναι Ρώσος επιχειρηματίας που το Σεπτέμβριο του 2023, καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης σε φυλακή των ΗΠΑ, αφού καταδικάστηκε για συμμετοχή σε κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης ύψους 93 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιελάμβανε παραβίαση εταιρικών δικτύων υπολογιστών.

Γιος Ρώσου βουλευτή, ο Σελέζνεφ καταδικάστηκε το 2016 από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στην πολιτεία της Ουάσινγκτον για την οργάνωση κυβερνοεπίθεσης σε χιλιάδες αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο Βαντίμ Κονοστσενόκ, Ρώσος πολίτης είχε καταδικαστεί απλά με κατηγορίες ότι είχε φερόμενες διασυνδέσεις με την FSB στην Εσθονία και εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 13 Ιουλίου 2023.

Οι πολωνικές αρχές συνέλαβαν τον Ισπανό και Ρώσο υπήκοο Πάμπλο Γκονζάλες ή Πάβελ Ρούμπτσοφ, δημοσιογράφο που κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία για ισπανικά μέσα ενημέρωσης και αυτό είχε θεωρηθεί ύποπτο.

Τέλος, ο Μικούσιν συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2022 στη Νορβηγία και θεωρείται ότι ασκούσε κατασκοπευτική δραστηριότητα αλλά αποδείξει δεν είχαν δοθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!