ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ειδικό ρόλο «κατευνασμού» των βουλευτών της ΝΔ αναλαμβάνει η Ντόρα...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιος είναι ο «Σιδερένιος Θόλος» που κατάφερε να διαπεράσει η Χαμάς

Οι δυνατότητες του «Σιδερένιου Θόλου» είχαν κινήσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιος είναι ο «Σιδερένιος Θόλος» που κατάφερε να διαπεράσει η Χαμάς

Η οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε φονική επίθεση στο Ισραήλ εκτοξεύοντας περισσότερες από 3.000 και παραβιάζοντας για πρώτη φορά το σύστημα εναέριας άμυνας, το περίφημο Iron Dome ή αλλιώς «Σιδερένιο Θόλο».

Μέχρι στιγμής περίπου 1.000 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί. Πάνω από 3.500 είναι οι τραυματίες και άγνωστος ο αριθμός των αιχμαλώτων.

Βίντεο από την ισραηλινή πόλη Ασκελόν, βλέπει το «φως» της δημοσιότητας και δείχνει τον «Σιδερένιο Θόλο» να αποκρούει ρουκέτες της Χαμάς, που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το σύστημα Iron Dome είναι ένα σύστημα αεράμυνας εδάφους – αέρος μικρού βεληνεκούς που έχει αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ για την αντιμετώπιση επιθέσεων με ρουκέτες, όλμους, βλήματα πυροβολικού και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) σε μικρή απόσταση.

Το συγκεκριμένο σύστημα αεράμυνας έχει βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων και διαθέτει τρία κεντρικά στοιχεία:

  •  Το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού
  •  Το ραντάρ διαχείρισης μάχης και ελέγχου όπλων
  •  Τον εκτοξευτή πυραύλων οπλισμένο με 20 πυραύλους Tamir

Το σύστημα ανήκει στο οπλοστάσιο του Ισραήλ από το 2011. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2006, χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την άλλη ισλαμιστική οργάνωση της περιοχής, τη Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα πολλές ανθρώπινες απώλειες. Οι επιθέσεις αυτές είναι που ώθησαν το Ισραήλ να αναπτύξει το δικό του σύστημα αεράμυνας.

Πώς λειτουργεί

Όταν ένας πύραυλος εκτοξεύεται προς το Ισραήλ, το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού ανιχνεύει την εισερχόμενη τροχιά και διαβιβάζει τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου όπλων, το οποίο εκτελεί άμεσους και πολύπλοκους υπολογισμούς για να ανιχνεύσει την τροχιά, την ταχύτητα και τον αναμενόμενο στόχο του πυραύλου.

Στην περίπτωση που ο εισερχόμενος πύραυλος κατευθύνεται προς μια κατοικημένη περιοχή ή μια στρατηγική εγκατάσταση, ο εκτοξευτής πυροδοτεί αυτόματα τον πύραυλο Tamir και ο πύραυλος καταστρέφεται στον αέρα εξουδετερώνοντας την απειλή.

Σημειώνεται ότι μια ενιαία πυροβολαρχία αποτελείται από τρεις με τέσσερις εκτοξευτές και το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον δέκα.

Ο κατασκευαστής του συστήματος Iron Dome – Rafael Advanced Defence System ισχυρίζεται ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 90% και ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι δυνατότητες του «Σιδερένιου Θόλου» είχαν κινήσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας. Όπως είχαν αναφέρει πληροφορίες παλαιότερα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας φερόταν να είχε ψηλά στη λίστα του το συγκεκριμένο σύστημα αεράμυνας, καθώς θεωρείται το ιδανικό για να εξοπλίσει τα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.