Περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ της θα διαθέσει η Πολωνία στην άμυνά της το επόμενο οικονομικό έτος, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.
«Την επόμενη χρονιά προβλέπεται ότι θα δαπανήσουμε 137 δισεκατομμύρια ζλότι (περίπου 35 δισ. ευρώ) για την άμυνα. Αυτό αντιπροσωπεύει πάνω από το 4% του ΑΕΠ μας», είπε ο Ντούντα μιλώντας στη μεγάλη έκθεση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίλτσε.
«Δεν υπάρχει κάποιο τίμημα που να μην αξίζει να το πληρώσουμε ώστε η Πολωνία να είναι ελεύθερη, εθνικά κυρίαρχη και ανεξάρτητη, ώστε οι Πολωνοί να ζουν με ασφάλεια», πρόσθεσε ο πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο PAP και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Πολωνία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αποφάσισε να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της μετά την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πρόσφατα σήμανε συναγερμό για τον κίνδυνο που αποτελεί για αυτήν μια άλλη γειτονική χώρα, η Λευκορωσία, την οποία καταγγέλλει για «προβοκάτσια» εκ μέρους κυρίως των μισθοφόρων της οργάνωσης Βάγκνερ που πλέον εδρεύουν εκεί.
Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία η Βαρσοβία υπέγραψε πολλές εξοπλιστικές συμβάσεις, κατά κύριο λόγο με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Στα τέλη Αυγούστου η Ουάσινγκτον ενέκρινε μια κολοσσιαία σύμβαση για την πώληση 96 ελικοπτέρων Apache, συνολικής αξίας 12 δισ. δολαρίων.
Η Βαρσοβία θα αγοράσει επίσης από τις ΗΠΑ 32 μαχητικά F-35, 366 άρματα Abrams και αντιπυραυλικά συστήματα Patriot.
Από τη Νότια Κορέα έχει συμφωνήσει να αγοράσει περίπου χίλια άρματα Κ2, 50 μαχητικά αεροσκάφη FA-50, 288 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών Κ239 ενώ από τη βρετανική θυγατρική της ευρωπαϊκής εταιρείας MBDA θα πάρει αντιαεροπορικούς πυραύλους αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Σήμερα, ανακοινώθηκε επίσης ότι θα αγοράσει από τη Νορβηγία τέσσερα νορβηγικά συστήματα κατά πλοίων και πυραύλους NSM, βεληνεκούς 185 χλμ. και αξίας 1,4 δισ. ευρώ, όπως έγινε γνωστό από την κατασκευάστρια εταιρεία Kongsber Defence & Aerospace. Οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να εκτοξευτούν είτε από την ξηρά, είτε από τη θάλασσα.