Πορεία προς την άβυσσο παίρνουν πλέον «αγκαλιασμένοι» ΝΑΤΟ και Ρωσία με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλανική Συμμαχία.
Οι σημερινές τοποθετήσεις του Κρεμλίνου και του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το τι θα συμβεί αν ενταχθεί (κάτι που αυτή την στιγμή φαντάζει ως βέβαιο) η Σουηδία και ιδίως η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: Επίθεση της Ρωσίας στην τελευταία, στην καλύτερη περίπτωση με συμβατικές δυνάμεις και στην χειρότερη με τακτικά πυρηνικά όπλα.
Και πιθανότατα το ΝΑΤΟ θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.
Και τότε θα ακολουθήσει δεύτερο ρωσικό πυρηνικό κτύπημα στις χώρες που θα ρίξουν πυρηνικά στην Ρωσία, εντός λίγων λεπτών από την εκτόξευση των πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ.
Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για την Ρωσία δεν είναι «κόκκινη γραμμή», όπως ήταν για την Ουκρανία: Είναι casus belli. Στην Φινλανδία «χαρίστηκαν» δύο φορές, την μία με την ήττα της του 1939 (οι Σοβιετικοί είχαν εισβάλλει στην χώρα για να δημιουργήσουν buffer zone από τον Αγία Πετρούπολη και μία φορά το 1944, όταν οι Φινλανδοί ηττήθηκαν εκ νέου ως σύμμαχοι της ναζιστικής Γερμανίας.
Έκτοτε έδωσαν την «εθνική τους υπόσχεση» στην Μόσχα ότι θα ήταν ουδέτεροι απέναντι στην τότε Σοβιετική Ένωση και μετέπειτα, το 1990, στην Ρωσία.
Η ένταξή τους «σπάει» την εθνική υπόσχεση απέναντι στην Ρωσία και πλέον η Μόσχα «θέλει αίμα»
Κι επειδή η Ρωσία δεν έχει τους απαραίτητους -και ούτε πρόκειται να σπαταλήσει- ανθρώπινους πόρους, η απάντηση θα έρθει με τακτικά πυρηνικά όπλα.
Πώς θα είναι αυτή η απάντηση; Κανείς δεν γνωρίζει.
Μπορεί να μην εκραγούν κοντά στο έδαφος και να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες, αλλά σε μεγάλο ύψος από το έδαφος για να καταστραφεί μέσω του ηλεκτρομαγνητικού παλμού οποιοδήποτε ηλεκτρική συσκευή ή εγκατάσταση και κατ’αυτό τον τρόπο να γυρίσει π.χ. το Ελσίνκι πίσω στον 19ο αιώνα.
Αλλά το βέβαιο, όπως μεταδίδεται πλέον από την Μόσχα, είναι ότι θα κτυπήσουν.
Μπορεί να επιχειρήσουν συμβατική στρατιωτική επιχείρηση αρχικά;
Πολύ δύσκολο.
Η Ρωσία δεν έχει μεγάλες συμβατικές δυνάμεις στα αχανή ρωσο-φινλανδικά σύνορα.
Δεν μπορεί να ανοίξει δεύτερο μέτωπο μετά την Ουκρανία (παρεπιπτόντως η ρωσική επικράτηση στο Ντονμπάς είναι πλέον σχεδόν ολοκληρωτική και ακολουθεί η Οδησσός ή/και το Χάρκονο). Και μάλιστα απέναντι στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πριν μία εβδομάδα έγινε προσομοίωση πυρηνικών πληγμάτων έγινε από βαλλιστικά συστήματα Iskander-M που σταθμεύουν τον θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Από εκεί, η Ρωσία μπορεί να πλήξει Πολωνία, Σουηδία, χώρες Βαλτικής μέχρι το Βερολίνο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Η Ρωσία προχώρησε σε εικονικές εκτοξεύσεις κινητών βαλλιστικών πυραύλων Iskander οπλισμένων με πυρηνική κεφαλή κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τα μέλη της ΕΕ τη Λιθουανία και την Πολωνία
Οι ρωσικές δυνάμεις εξασκήθηκαν σε μεμονωμένα και πολλαπλά πλήγματα εναντίον στόχων όπως πυραυλικά συστήματα, αεροδρόμια, αμυντικές υποδομές, στρατιωτικό εξοπλισμό και θέσεις διοίκησης».
Οι εμπλεκόμενες μονάδες προχώρησαν επίσης σε «ενέργειες σε συνθήκες υψηλής ραδιενέργειας και χημικής μόλυνσης».
Ποτέ πριν η Ρωσία δεν είχε ανακοινώσει ότι ασκείται σε πυρηνικό πλήγμα στην καρδιά της Ευρώπης…
Το 2000 η Ρωσία ανέπτυξε το δόγμα της «περιορισμένης χρήσης πυρηνικών» σε μια μεγάλης κλίμακας μη πυρηνική επίθεση.
Αυτό συνέβη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟϊκού βομβαρδισμού της Σερβίας και της αστάθειας στην Τσετσενία.
Στο νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σημειώνονται πλέον τέσσερις περιπτώσεις χρήσης πυρηνικών όπλων:
Πλέον η Μόσχα συμπεριέλαβε την περιορισμένη χρήση πυρηνικών όχι μόνο στο τέταρτο, αλλά και στο τρίτο επίπεδο της σύγκρουσης.
Στόχος της είναι να αναγκάσει τον αντίπαλο να σταματήσει τις εχθροπραξίες που έχουν ήδη ξεκινήσει από την απειλή περαιτέρω πυρηνικής κλιμάκωσης.
Σε ανάρτηση του στο Telegram, ο πρώην Ρώσος πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ν.Μεντέντεφ, αναφέρει:
«Στο πλαίσιο του πολέμου δι’ αντιπροσώπων (σ.σ. proxy war) που έχουν εξαπολύσει οι Δυτικές χώρες με τη Ρωσία, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά με μεγάλη σαφήνεια πράγματα που είναι ήδη τόσο προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους.
1. Η προμήθεια της Ουκρανίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ με όπλα, η εκπαίδευση των στρατευμάτων της να χρησιμοποιούν Δυτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από τις χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας αντί για τον «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» τους.
3. Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.