ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η Ακροαριστερά πρώτη στην Γαλλία «δια χειρός» Μακρόν. Να μην απορήσουν οι Γάλλοι για αυτά που έρχονται...

Πούτιν-Όρμπαν: Ολοκληρώθηκαν μετά από δυόμιση ώρες οι συνομιλίες των δύο ηγετών στη Μόσχα – Λυσσαλέες αντιδράσεις από την ΕΕ

Μυστήριο με τη μικρή βαλίτσα δίπλα από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών

Πούτιν-Όρμπαν: Ολοκληρώθηκαν μετά από δυόμιση ώρες οι συνομιλίες των δύο ηγετών στη Μόσχα – Λυσσαλέες αντιδράσεις από την ΕΕ

Μετά από δυόμιση ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εντύπωση προκάλεσε και μια μικρή βαλίτσα που βρισκόταν δίπλα στον  Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την οποία δεν έγινε τίποτα γνωστό για το τι μπορεί να περιείχε.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακλούθησε ο  Βίκτορ  Όρμπαν δήλωσε ότι η «απομένουν πολλά βήματα για να γίνουν προκειμένου να βρεθούμε πιο κοντά στην επίτευξη ειρήνης», λέγοντας πως οι θέσεις των δύο πλευρών (ΕΕ, Ρωσία) εξακολουθούν και είναι αρκετά μακριά.

«Κάναμε όμως», συμπλήρωσε ο Όρμπαν «το πιο σημαντικό βήμα: Εγκαινιάσαμε επαφές και θα συνεχίσω να εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση».

Είπε πιο συγκεκριμένα ο Όρμπαν:

«Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε ειρήνη χωρίς διάλογο και διπλωματικούς διαύλους», δήλωσε ο Όρμπαν σε συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν.

«Ένιωσα ότι οι θέσεις είναι πολύ μακριά η μία από την άλλη, ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα για την εδραίωση της ειρήνης, αλλά το πρώτο σημαντικό βήμα προς τον διάλογο έχει ήδη γίνει».

Ο Όρμπαν αποκάλυψε επίσης τρεις ερωτήσεις που έκανε στον Πούτιν:

  • τι πιστεύει για τις υπάρχουσες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες
  • τι πιστεύει για την κατάπαυση του πυρός και τις ειρηνευτικές συνομιλίες και
  • πότε θα μπορούσαν να διεξαχθούν και τη γνώμη του για την μεταπολεμική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Δεν είπε πώς απάντησε ο Πούτιν σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Péter Szijjártó δήλωσε αναφορικά με τις λυσσαλέες αντιδράσεις από την ΕΕ:

«Θεωρώ ότι είμαστε μια κυρίαρχη χώρα και έτσι δεν μπορούμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις αντιδράσεις αυτές, κατά πρώτον.

Κατά δεύτερον ο χρόνος έχει δείξει ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια , ότι χωρίς διάλογο και χωρίς τα κανάλια επικοινωνίας ανοικτά δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε αυτόν τον πόλεμο.

Έτσι νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βρούμε τη λύση σε αυτόν τον πόλεμο και αυτός είναι να συνομιλούμε μεταξύ μας».

Ο Πούτιν καλωσόρισε νωρίτερα την ημέρα τον Όρμπαν στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, λέγοντας ότι ελπίζει να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και την κατάσταση στην Ουκρανία.

Λυσσαλέες ήταν οι αντιδράσεις της ΕΕ στην επίσκεψη Όρμπαν στη Μόσχα με διάφορους αξιωματούχους και πρωθυπουργούς να βγάζουν άναρθρες κραυγές από το ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν είχε εντολή να πάει στη Μόσχα έως ότι «δεν μας εκπροσωπείς» και πως με τον «κατευνασμό» δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο με τη συνέχιση του πολέμου θα υπάρξει.

Η προοπτική να ταξιδέψει ο Όρμπαν στη Ρωσία, ειδικά αφού η Ουγγαρία μόλις είχε αποκτήσει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξόργισε πολλούς στην ΕΕ, προκαλώντας λυσσαλέες αντιδράσεις.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson είπε ότι το ταξίδι ήταν «προσβολή στον αγώνα του ουκρανικού λαού για την ελευθερία του».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Ουγγαρία, στο ρόλο της ως η τρέχουσα εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, «δεν έχει εντολή να συνεργαστεί με τη Ρωσία για λογαριασμό της ΕΕ».

Η ΕΕ τόνισε περαιτέρω ότι η επίσκεψη του Όρμπαν στη Ρωσία «δεν αντιπροσώπευε την ΕΕ σε καμία μορφή».

Ο Josep Borrell, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, έγραψε στο X ότι το ταξίδι “πέφτει αποκλειστικά στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας”.

Άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες σχολίασαν την επίσκεψη του Όρμπαν.

“Ο Όρμπαν επισκέπτεται τη Μόσχα. Ο κατευνασμός δεν θα σταματήσει τον Πούτιν”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Μόνο η ενότητα και η αποφασιστικότητα θα ανοίξουν το δρόμο για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας επανέλαβε την άποψη, λέγοντας ότι «η απόφαση να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι ελήφθη από την ουγγρική πλευρά χωρίς τη συμφωνία ή τον συντονισμό από την Ουκρανία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.