ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Eιλικρινά: Ποιος ασχολείται -στα σοβαρά- με το debate του ΠΑΣΟΚ;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

«Πράσινο φως» από το αμερικανικό Πεντάγωνο για αποστολή πυρομαχικών λευκού φωσφόρου στην Ουκρανία – «Όχι» από τον Λευκό Οίκο

O λευκός φώσφορος φτάνει μέχρι και τους 800 βαθμούς Κελσίου

«Πράσινο φως» από το αμερικανικό Πεντάγωνο για αποστολή πυρομαχικών λευκού φωσφόρου στην Ουκρανία – «Όχι» από τον Λευκό Οίκο

Το Πεντάγωνο έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή βλημάτων λευκού φωσφόρου στην Ουκρανία, ωστόσο ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά την πρότασή του.

Ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τα βλήματα λευκού φωσφόρου για να φωτίζει πεδία μάχης, αλλά οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιτίθενται στη χρήση του κοντά σε κατοικήσιμες περιοχές, επειδή η χημική ουσία καίει το ανθρώπινο δέρμα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC, αξιωματούχοι του Πενταγώνου συνέστησαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν να παραδώσει τέτοιες βόμβες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, ωστόσο ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει την ιδέα πολλές φορές, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που είναι γνώστες του θέματος και δεν έχουν κατονομαστεί.

Σημειώνεται ότι, οι βόμβες λευκού φωσφόρου δεν επιτρέπονται διεθνώς από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1980, η οποία απαγορεύει ρητά τη χρήση τους ως όπλο.

Οι κίνδυνοι από το λευκό φώσφορο

Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για να φωτίσει τις εχθρικές θέσεις, γιατί, όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή παθαίνουν μη αναστρέψιμα εγκαύματα στο δέρμα.

Τα εγκαύματα φωσφόρου ενέχουν αυξημένο κίνδυνο θνητότητας εξαιτίας της απορρόφησης του φωσφόρου στο σώμα. Μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο ήπαρ, τους νεφρούς, την καρδιά και σε ορισμένες περιπτώσεις πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων.

Όταν χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά, ο λευκός φώσφορος φτάνει μέχρι και τους 800 βαθμούς Κελσίου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν πως παραβίασαν τη Σύμβαση της Γενεύης, χρησιμοποιώντας βόμβες λευκού φωσφόρου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα την περίοδο 2008–2009 με τον ισραηλινό στρατό να αρνείται κάτι τέτοιο.

Οι χημικές του ουσίες που περιέχει ο λευκός φώσφορος, που συχνά μυρίζουν σαν σκόρδο, μπορούν επίσης να βλάψουν τους πνεύμονες και τα μάτια.

Κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων του 20ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Βιετνάμ, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν λευκό φώσφορο εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων.

Η σύσταση του Πενταγώνου ήταν η παροχή βλημάτων λευκού φωσφόρου στην Ουκρανία για την παραγωγή φωτός και καπνού και όχι για χρήση εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων.

Απαιτούμενη η διάκριση μεταξύ των εχθρικών στρατευμάτων και των αμάχων για τη χρήση του χημικού

Το διεθνές δίκαιο απαιτεί από τους στρατιώτες που το χρησιμοποιούν να είναι σε θέση να διακρίνουν μεταξύ των στρατιωτικών τοποθεσιών και περιοχών όπου ενδέχεται να συγκετρώνεται ο άμαχος πληθυσμός.

Το Πεντάγωνο πάντως έσπευσε να συστήσει την αποστολή των βλημάτων λευκού φωσφόρου στην Ουκρανία στο πλαίσιο πολλών πακέτων βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσφατου, ως Προεδρική Αρχή Απόσυρσης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Δύο από τους αξιωματούχους δήλωσαν ότι το στίγμα γύρω από τον λευκό φώσφορο και οι ανησυχίες που εγείρονται για τους αμάχους, συνεχίζεται,  φρενάροντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να εγκρίνει την πρόταση του Πενταγώνου.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για τη χρήση λευκού φωσφόρου σε βόμβες

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο εναντίον αμάχων στην Ουκρανία.

«Σήμερα το πρωί, έλαβα πληροφορίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν χρησιμοποιήσει βόμβες φωσφόρου εναντίον αμάχων στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης των ηγετών του ΝΑΤΟ τον Μάρτιο του 2022.

Δεν παρείχε στοιχεία για τη χρήση τους και το Πεντάγωνο δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τη χρήση τους.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η χρήση των βλημάτων πυροβολικού σε περιοχές αμάχων αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου με το Ισραήλ να τηρεί σιγή ιχθύος .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται πάντως να ανακοινώσει κι ένα ακόμη πακέτο βοήθειας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία χρηματοδοτεί προσπάθειες εκπαίδευσης, εξοπλισμού και παροχής συμβουλών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.