Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς, έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΤ και στην Άννα Παπασωτηρίου και αναφερόμενος στις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τόνισε πως «δεν έχουμε καμία πρόθεση να θέσουμε υπό κατοχή τη Γάζα».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι μόνο η εξόντωση της Χαμάς, ενώ διαμηνύει πως, στην περίπτωση που προκληθεί, το Ισραήλ είναι έτοιμο για περιφερειακό πόλεμο.
Ολόκληρη η συνέντευξή:
Κύριε πρέσβη, οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς έφεραν συνέταξαν σχεδόν όλους στο πλευρό του Ισραήλ. Διακινδυνεύετε τη διεθνή αυτή στάση με τον πόλεμο στη Γάζα, που εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα, ειδικά αν κάνετε τη χερσαία επιχείρηση;
«Πρωτίστως πρέπει να θυμηθούμε το μέγεθος του μακελειού και τις βάρβαρες σφαγές των τρομοκρατών της Χαμάς, που εισέβαλαν στο Ισραήλ και απρόκλητα ξεκίνησαν πόλεμο με πυραύλους και πρωτοφανείς μαζικές ακρότητες.
Η εβδόμη Οκτωβρίου θα είναι ο ορισμός μιας πρωτοφανούς σφαγής που δεν είχαμε δει από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια βαρβαρότητα σαν της ISIS που ήταν σκόπιμη. Έχουμε τις αποδείξεις από τους συλληφθέντες, έχουμε τα εγχειρίδια και τις εντολές που δόθηκαν στις δυνάμεις τους.
Δεν έχουμε πόλεμο με τη Γάζα. Έχουμε πόλεμο με τη Χαμάς που είναι μία οργάνωση σαν την ISIS, ακραία ριζοσπαστική, που στέκεται απέναντι σε όλες τις αξίες της ανθρωπότητας, απέναντι σε όλες τις αξίες της Δημοκρατίας, της ισότητας, της ελευθερίας.
Πολεμάμε την ιδεολογία από την οποία φτιάχτηκε ένα κράτος – τρομοκράτης, ένας τρομοκρατικός στρατός που πρέπει να διαλυθεί, όπως έκανε η διεθνής κοινότητα με την ISIS, μπαίνοντας στη Ράκα και τη Μοσούλη και σε άλλα μέρη, διαλύοντας και καταστρέφοντας αυτό το τέρας.
Αυτός είναι ο πόλεμος που δίνουμε. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και σε αυτό έχουμε ανεπιφύλακτη υποστήριξη. Παράλληλα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να αποφύγουμε να πληγεί ο άμαχος πληθυσμός που βρίσκεται υπό την κατοχή της Χαμάς, που εκμεταλλεύεται η Χαμάς ως ανθρώπινη ασπίδα.
Τους ζητάμε να φύγουν από τη Γάζα, από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και να μετακινηθούν μέσω ασφαλών διαδρομών στην άλλη πλευρά της Γάζας, στο νότο, ανοίξαμε δρόμους, αλλά η Χαμάς τους εμποδίζει. Ελπίζουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι να μετακινηθούν πριν εντατικοποιήσουμε την επίθεση στη Χαμάς.
Η βόρεια Γάζα είναι φρούριο που χτίστηκε και σχεδιάστηκε από τη Χαμάς σε πολιτικές υποδομές κάτω από την πόλη της Γάζας. Αυτή η υπόγεια πόλη είναι γεμάτη από εκατοντάδων χιλιομέτρων τούνελ, καταφύγια, θέσεις μάχης, εκρηκτικών παντού.
Θα πρέπει να καθαρίσουμε και να καταστρέψουμε τις υποδομές αυτές της Χαμάς. Θα πρέπει να λογοδοτήσουν στελέχη της και επίσης ζητάμε όχι μόνο να μας στηρίξουν σε αυτήν την προσπάθεια, γιατί δεν είναι μόνο μάχη του Ισραήλ.
Ταυτόχρονα ζητάμε να απελευθερωθούν οι όμηροι που πήρε η Χαμάς, μωρά, παιδιά, γυναίκες, άνδρες και ηλικιωμένοι.
Ξέρουμε πως είναι 200, αλλά υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι και δεν ξέρουμε αν είναι όμηροι ή νεκροί. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών του μακελειού φτάνει τους 1400. Σφαγιάστηκαν με πολύ φριχτούς τρόπους.»
Ο πρωταρχικός στόχος, λοιπόν, του Ισραήλ είναι η εξόντωση της Χαμάς. Είναι εφικτός; Με δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία της δεν είναι στη Γάζα και τι θα γίνει με την ιδεολογία της; Μπορείτε να την εξαλείψετε;
«Πρωτίστως θα ξεκινήσουμε καταστρέφοντας τον Στρατό της τρομοκρατίας που έφτιαξε η Χαμάς. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ηγεσία και τους επικεφαλής των επιχειρήσεων ως εγκληματίες πολέμου.
Δεν πρέπει να ξεφύγουν, πρέπει να τους καταδιώξουμε, πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη, όπου και αν είναι. Δεν έχει πολιτική ηγεσία στη Χαμάς.
Η ιδεολογία της Χαμάς, είναι ίδια με της ISIS. Είχαν την ευκαιρία το 2007, όταν πήραν υπό την κατοχή τους τη Γάζα από την Παλαιστινιακή Αρχή, να προσηλυτίσουν και να διδάξουν το μίσος στον κόσμο και να μεγαλώσουν μία γενιά που είναι γεμάτη μίσος.
Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Είναι μία διαδικασία. Έχουμε ευκαιρίες, επίσης, στη Μέση Ανατολή. Επεκτείνουμε τον άξονα της ειρήνης και της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή.
Πρέπει να τον επεκτείνουμε γιατί δίνει μία διαφορετική κατεύθυνση, μία άλλη ελπίδα στους λαούς της Μέσης Ανατολής.
Η διαμάχη που έχουμε στη Μέση Ανατολή είναι πολιτική και πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως πολιτική και να αντιμετωπίζεται πολιτικά μέσω διαλόγου, διαπραγματεύσεων όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτή τη στιγμή.
Αλλά τώρα πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στην καταστροφή τις δυνατότητες του τρομοκρατικού κράτους και στρατού της Χαμάς, της οργάνωσης αυτής που μοιάζει με την ISIS.»
Ποια είναι η επόμενη μέρα; Έχετε στρατηγική εξόδου;
«Φύγαμε από τη Γάζα το 2005 όχι για να γυρίσουμε πίσω. Εξαναγκαστήκαμε στην παρούσα φάση γιατί μας επιβλήθηκε δια της βίας ένας πόλεμος. Θα πολεμήσουμε αλλά με καμία πρόθεση να θέσουμε υπό κατοχή τη Γάζα.
Την επόμενη μέρα, θα πρέπει να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε ποιος θα είναι ο χειρισμός, αλλά για την ώρα, η προσοχή μας είναι στον πόλεμο και την καταστροφή των δυνατοτήτων της Χαμάς.
Αν αυτό δεν γίνει σήμερα, θα επαναληφθεί. Αν δεν γίνει αυτό σήμερα, όλος ο άξονας της τρομοκρατίας του οποίου ηγείται το Ιράν και ενεργοποιήθηκε από την επίθεση αυτή, θα την επαναλάβει, όταν δοθεί η ευκαιρία.
Και καλώ όλους τους πληρεξούσιους του Ιράν, τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, τους παραστρατιωτικούς στη Συρία, το Ιράκ και οπουδήποτε αλλού επιχειρούν, ηγούνται ή χρηματοδοτούνται και εκτελούν τις εντολές της Τεχεράνης, να μην εμπλακούν.
Το Ισραήλ μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και θα το κάνει με ισχύ, συνεπώς ας μην εμπλακούν.»
Είστε έτοιμοι για έναν πόλεμο σε πολλά μέτωπα, είστε έτοιμοι για έναν πιθανό περιφερειακό πόλεμο…
«Αν μας επιβληθεί, θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Και μπορούμε να το κάνουμε. Και μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας μόνοι μας.
Έχουμε σημαντική υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα. Ήδη πολλές χώρες έχουν φροντίσει να στείλουν το μήνυμα στα κατάλληλα μέρη.
Δεν είναι μόνο το Ισραήλ που δημόσια λέει σε αυτά τα τρομοκρατικά, ριζοσπαστικά, εξτρεμιστικά στοιχεία να μην εμπλακούν. Είναι όλος ο κόσμος που το λέει: οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, χώρες στην περιοχή μας ότι δεν πρέπει να εμπλακούν.
Μακροπρόθεσμα προσφέρουμε υπηρεσία στους λαούς της περιοχής που ενδιαφέρονται για την ειρήνη».
Υπάρχει κίνδυνος ο κίνδυνος να καταρρεύσουν διαλυθούν οι Συμφωνίες Αβραάμ;
«Πιστεύω ότι οι Συμφωνίες αυτές αντανακλούν μία βαθιά κατανόηση και ένα ενδιαφέρον από χώρες που δεν αποτελούν μέρος τους αλλά θα ήθελαν να συμμετάσχουν.
Ίσως, λοιπόν, υπάρξει κάποιο πλήγμα στην επέκταση αυτού του κινήματος για ειρήνη μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής, αλλά πιστεύω ότι είναι πλήγμα και όχι αδιέξοδο ή καταστροφή.
Το βαθύ ενδιαφέρον μας να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον, να συνεργαστούμε ώστε να επέλθει η ευημερία των πολιτών μας».
Αυτό ισχύει και για την Τουρκία – αναφέρομαι στην πρόσφατη επαναπροσέγγιση στις σχέσεις σας με την Άγκυρα και την ειδική σχέση που η Άγκυρα έχει με τη Χαμάς.
«Νομίζω ότι υπήρξα ξεκάθαρος για τη Χαμάς και για τη στάση που περιμένουμε από χώρες εντός και εκτός περιοχής.
Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που άντεξε μεγάλο διάστημα μόνο του χωρίς κρατική στήριξη και την Χαμάς που έχει κάποια κρατική στήριξη κυρίως από το Ιράν. Αυτό πρέπει να εξαλειφθεί.
Κανείς δεν πρέπει να υποστηρίζει τη Χαμάς. Η Χαμάς πρέπει να απομονωθεί πλήρως και να την κυνηγήσουμε. Και αυτό περιμένουμε από τους φίλους.
Η Τουρκία είναι μία σημαντική χώρα στη Μέση Ανατολή. Χρειαζόμαστε την επαναπροσέγγιση και χρειαζόμαστε να είναι μέρος των σημαντικών διαδικασιών που θα επιφέρουν τη σταθερότητα στην περιοχή μας.
Όταν σκέφτομαι την προσέγγισή μας προς την Τουρκία ή προς άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της αν. Μεσογείου, αλλά και της Ελλάδας, η προσέγγιση είναι παρόμοια.»
Μία τελευταία ερώτηση κύριε Πρέσβη. Πόσο κοντά είναι η χερσαία επιχείρηση;
«Δεν θέλω να μιλήσω για τις μεθόδους, για τον χρόνο, για τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες και για να είμαι ειλικρινής δεν τις γνωρίζω.
Γνωρίζω όμως ότι θα εντατικοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον τη δράση στις περιοχές από όπου έχουμε ζητήσει από τον κόσμο να μετακινηθεί, γιατί εκεί βρίσκεται η Χαμάς και θα υπάρξει καταστροφή.»
Κύριε πρέσβη σας ευχαριστώ, εκτός και αν έχετε κάτι να προσθέσετε.
«Θέλω να πω ευχαριστώ ειδικά στην Ελλάδα και να το πω πρώτα στον ελληνικό λαό, που μας γέμισε με συναισθήματα, συμπάθεια και μηνύματα αλληλεγγύης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία ήταν ξεκάθαρη στην καταδίκη της βάρβαρης αυτής τρομοκρατικής οργάνωσης και των πράξεών της.
Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω, επίσης, που στηρίζουν το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους περισσότερους στο πολιτικό φάσμα, με εξαίρεση κάποια μικρά στοιχεία, που μας στηρίζουν το ίδιο. Ευχαριστώ λοιπόν τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση.»
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.