«Η Ρωσία δεν αναζητά συνεργασία με την Ευρώπη και αν οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ευημερία, πρέπει να θέσουν σαφή όρια στη Μόσχα» δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης έχουν αυξηθεί από την επέμβαση στην Ουκρανία το 2022.
Κατά τον Τσέχο πρόεδρο, η Ρωσία εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό της «υπερδύναμη με δικαίωμα να επιβάλλει κανόνες». Η υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία είναι κατά συνέπεια προς το συμφέρον της, πρόσθεσε.
«Για να διατηρήσουμε την ασφάλεια και την ευημερία σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, πρέπει να θέσουμε σαφή όρια στη Ρωσία», τόνισε ο Πάβελ.
«Αν δεν τα καταφέρουμε, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες στο μέλλον».
Ο Πάβελ ανέφερε ότι η ειρήνη με τη Ρωσία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή των στόχων της. Προειδοποίησε ότι η Μόσχα επιδιώκει να ανακτήσει τη δύναμη και την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης και δεν θα είναι ειρηνικός εταίρος.
Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για μακροχρόνια αντιπαράθεση με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον πρόεδρο.
«Μόλις η Μόσχα ενεργήσει με εποικοδομητικό τρόπο, η Ευρώπη θα πρέπει να ανταποκριθεί ανάλογα, αλλά αν η Ρωσία ενεργήσει ενάντια στα συμφέροντά μας, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Διαφορετικά, ο τρόπος ζωής μας και οι αξίες μας θα κινδυνεύσουν», δήλωσε ο πρόεδρος.
Οι τσεχικές αρχές έχουν πρόσφατα ολοκληρώσει μια έρευνα για τις θανατηφόρες εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών σε τσεχικό έδαφος το 2014, υποστηρίζοντας ότι Ρώσοι πράκτορες ήταν πίσω από τη δολιοφθορά.
Σύμφωνα με τον Πάβελ, υπάρχει ενδεχόμενο η Ρωσία να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να επιτύχει στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις.