Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή μετά από νέα προειδοποίηση από το Ιράν ότι θα απαντήσει αμέσως σε ισραηλινή επίθεση με συντριπτική ισχύ.

Εν μέσω ανησυχιών για την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν ως απάντηση για την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου η οποία σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου δεκαήμερου, το Ιράν ανεβάζει τους τόνους λέγοντας αυτή τη φορά ότι θα απαντήσει ακαριαία στην ισραηλινή επίθεση.

Λογαριασμός  στο “X” που πρόσκειται στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και στο οποίο αναφέρεται:

«Εάν οι Σιωνιστές τρομοκράτες επιλέξουν να κλιμακώσουν  για άλλη μια φορά, θα απαντήσουμε με συντριπτική ισχύ, και αυτή είναι μια δέσμευση που υποστηρίζει σταθερά η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.»

Σημειώνεται ότι το Ιράν διαθέτει τους πυραύλους Fatah I & 2 οι οποίοι σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά είναι πολυηχητικοί δηλαδή πετούν με ταχύτητες άνω των 8 με 10 mach και πρακτικά μη ανασχέσιμοι.

Ο Fatah 1 και 2 είναι στερεών καυσίμων κάτι που σημαίνει πως μπορούν να εκτοξευθούν από τη στιγμή που δοθεί η εντολή εκτόξευσης και είναι κινητοί σε φορέα, δεν χρειάζονται δηλαδή υποδομές αλλά χρόνο για το γέμισμα των δεξαμενών όπως συμβαίνει στους πυραύλους υγρού προωθητικού.

Ο Fatah 2 αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά δημόσια τον περασμένο Νοέμβριο και θεωρείται ότι ένας μικρός σχετικά αριθμός είναι επιχειρησιακός, εκτός και εάν η Τεχεράνη κρύβει εκπλήξεις.

O Fatah  έχει βάρος πολεμικής κεφαλής 350 εώς 450 χλγρ. και εμβέλεια η οποία φτάνει τα 1.400 χλμ.

Όπως αναφέρεται επίσης το Ιράν έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι μόλις γίνει αντιληπτή η απογείωση  ισραηλινών μαχητικών, τότε πριν φτάσουν καν τα αεροσκάφη  ή τα όπλα τους πλήξουν ιρανικούς στόχους, τότε η Τεχεράνη θα απαντήσει με τεράστια ισχύ εκτοξεύοντας τους πυραύλους, αυτή τη φορά σε πολλαπλάσια αριθμό και εκρηκτική ισχύ  από την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος  των «Φρουρών της Επανάστασης»: «Το Ιράν θα καταστρέψει ολόκληρη την ενεργειακή υποδομή, τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τα διυλιστήρια και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ αν κάνει το λάθος να επιτεθεί».

Η Τεχεράνη φαίνεται αναθρεμμένη από τα αποτελέσματα της πρώτης επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Όπως αναφέρεται τουλάχιστον 20 από τους περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ την Τρίτη κατάφεραν να διαπεράσουν την αντιαεροπορική άμυνα και να χτυπήσουν ή να προσγειωθούν κοντά σε τουλάχιστον τρεις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών, ανέφερε η Washington Post, με βάση την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων.

Η Post ανέφερε ότι επαλήθευσε βίντεο που δείχνουν 20 πυραύλους να πλήττουν την αεροπορική βάση Νεβατίμ στο νότιο Ισραήλ και τρεις να πλήττουν τη βάση Τελ Νοφ στο κεντρικό Ισραήλ. Άλλα βίντεο έδειξαν ότι τουλάχιστον δύο πύραυλοι προσγειώθηκαν κοντά στην έδρα της Μοσάντ στο Γκλιλότ.

Ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε την Τετάρτη ότι ορισμένες από τις αεροπορικές της βάσεις του επλήγησαν κατά τη μαζική επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της χώρας μια νύχτα νωρίτερα, ωστόσο τόνισε ότι δεν προκλήθηκε ζημιά στη λειτουργία της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Οι IDF ξεκαθάρισαν ότι «μετρούν» την αποτελεσματικότητα μιας επίθεσης με βάση το πόση ζημιά προκλήθηκε σε κρίσιμες υποδομές και περιουσιακά στοιχεία, πόσες απώλειες προκλήθηκαν και όχι πόσοι πύραυλοι τελικά εκτοξεύτηκαν σε βάρος της χώρας. «Η αεράμυνα απέτρεψε με επιτυχία τέτοιες ζημιές και μεγάλες απώλειες», ανέφεραν στη σχετική ενημέρωση.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ βομβάρδισε σήμερα στρατόπεδο της οργάνωσης Hashd Al-Shaabi  που υποστηρίζεται από τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης».

Η επίθεση έγινε σύμφωνα με πληροφορίες από μαχητικά F-35 ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς η τραυματίες αλλά όπως φαίνεται στα βίντεο υπήρξαν εκρήξεις στο έδαφος  κάτι που σημαίνει ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη  κτύπησαν κάποιες αποθήκες

">
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!