Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε σήμερα Πέμπτη (15/2) το Αζερμπαϊτζάν ότι θέλει «ολοκληρωτικό πόλεμο» με τη χώρα του.
«Οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι το Αζερμπαϊτζάν θέλει να ξεκινήσει στρατιωτικές ενέργειες σε ορισμένες περιοχές των συνόρων με την προοπτική μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης που θα μετατραπεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Αρμενίας», δήλωσε ο Πασινιάν στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν την Τρίτη για πυρά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, κοντά στο Νερκίν Χαντ, στη νοτιοανατολική Αρμενία, σε ένα περιστατικό που προκάλεσε τέσσερις θανάτους μεταξύ των Αρμενίων στρατιωτών, σύμφωνα με το Γερεβάν.
«Το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει την πολιτική του ‘δώστε μου ό,τι θέλω δια της οδού των διαπραγματεύσεων, διαφορετικά θα τα πάρω όλα δια της στρατιωτικής οδού’», κατήγγειλε ο Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας το Μπακού ότι δεν θέλει «την σταθερότητα και την ασφάλεια» της περιοχής.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν μεγάλες. Το Γερεβάν υποψιάζεται το Αζερμπαϊτζάν ότι έχει νέες εδαφικές φιλοδοξίες μετά την ανακατάληψη τον Σεπτέμβριο από το Μπακού της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Κατά την ομιλία για την ανάληψη των καθηκόντων του μετά την επανεκλογή του στις αρχές Φεβρουαρίου στην προεδρία, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ επανέλαβε χθες, Τετάρτη, ότι η χώρα του δεν έχει σχέδια για επέκταση.
«Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις απέναντι στην Αρμενία. Και αυτοί θα πρέπει να απαρνηθούν τις δικές τους αξιώσεις. Ο εκβιασμός θα τους στοιχίσει ακριβά», σημείωσε ο Αλίεφ.
«Δεν θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία όσο η Αρμενία δεν απαρνείται τις αξιώσεις αυτές απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν», πρόσθεσε, καθώς οι δύο χώρες έχουν εδώ και χρόνια εδαφικές διαφορές.
Ο 62χρονος ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν έχει το πλεονέκτημα της στρατιωτικής του νίκης επί των Αρμενίων αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία τερμάτισε τρεις δεκαετίες αποσχιστικής δράσης που σηματοδοτήθηκαν από δύο μεγάλους πολέμους.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Στρατός του Αζερμπαϊτζάν με μια επίθεση-αστραπή έθεσε πλήρως υπό τον έλεγχό του τον ορεινό αυτόν θύλακα, ο οποίος διέφευγε του ελέγχου του από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ωθώντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του να διαφύγουν προς την Αρμενία.
Σύμφωνα με το Γερεβάν, το Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό του την αρμενική περιοχή του Σιουνίκ για να συνδέσει τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν.
Αντιμέτωπη με αυτόν τον φόβο, η Αρμενία εντάχθηκε επισήμως στα τέλη Ιανουαρίου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο διεξάγει έρευνες και κρίνει τα πρόσωπα που κατηγορούνται για τα σοβαρότερα εγκλήματα, τα οποία επηρεάζουν ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.