Δεν πήγε καλά για την Ουάσιγκτον, αν κρίνουμε από όσα είδαμε δημοσίως. η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας Ινδίας και ΗΠΑ.

Ο  Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσάνκαρ εμφανίστηκε ενοχλημένος στις ερωτήσεις σχετικά με τη στάση της Ινδίας έναντι της Ρωσίας και αφού πρότεινε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν «Να μην του δίνει συμβουλές» σχετικά με τις αγορές ρωσικής ενέργειας από την Ινδία, δήλωσε ότι η χώρα του έτσι ή αλλιώς δεν αγοράζει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από την Ρωσία».

«Παρατήρησα ότι αναφέρεστε στις αγορές πετρελαίου. Αν αναφέρεστε στις αγορές ενέργειας από την Ρωσία θα σας πρότεινα να εστιάσετε στην Ευρώπη.

Αγοράζουμε ενέργεια η οποία είναι απαραίτητη για την ενεργειακή μας ασφάλεια.

Αλλά υποψιάζομαι κοιτάζοντας τα στοιχεία, ότι πιθανώς οι συνολικές ενεργειακές αγορές το μήνα είναι λιγότερες από ό,τι κάνει η Ευρώπη σε ένα απόγευμα.

Οπότε ίσως θα θέλατε να το σκεφτείτε αυτό».

Αφού υπερασπίστηκε την απόφαση να αγοράσει ρωσικό αργό πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές, τόνισε ότι «Ήταν σημαντικό για την Ινδία να επιτύχει καλές συμφωνίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό, σε μια εποχή που οι παγκόσμιες αγορές ήταν ασταθείς.

Είναι ενδιαφέρον γιατί βλέπουμε εδώ και αρκετό καιρό κάτι που μοιάζει σχεδόν με μια εκστρατεία (εναντίον μας) για αυτό το θέμα. Όταν οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν, νομίζω ότι είναι φυσικό οι χώρες να βγουν στην αγορά και να αναζητήσουν ποιες είναι οι καλές συμφωνίες για τους λαούς τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ντάλιπ Σινγκ, αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρμόδιος σε θέματα διεθνών οικονομικών υποθέσεων, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ινδία, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα θέσουν καμία «κόκκινη γραμμή» για την Ινδία στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουν να δουν μια «ταχεία επιτάχυνση» σε αγορές.

Η Ινδία έχει αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αυτός ο αριθμός προκαλεί αίσθηση, συγκρινόμενος με τα περίπου 16 εκατομμύρια βαρέλια για ολόκληρο το περασμένο έτος, δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παροτρύνουν τις χώρες να αποφύγουν μεγάλες αγορές όπλων από την Ρωσία, αλλά «δεν έχουν ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με πιθανές κυρώσεις ή πιθανές εξαιρέσεις βάσει του αμερικανικού νόμου CAATSA ( Countering Americas Adversaries Through Sanctions Act) για την αγορά από το Νέο Δελχί του αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 Triumf από τη Μόσχα».

Στη συνέχεια, όμως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα αύξησης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία, εν αναμονή της δημοσίευσης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ της ετήσιας έκθεσής του για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάτι που προκάλεσε αίσθηση και αναζωπύρωσε τα αντιαμερικανικά αισθήματα στο Νέο Δελχί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">