Ο  επίδοξος δολοφόνος του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα αντιμετωπιζόταν ως «κακός μπελάς» από ορισμένους στρατιώτες και εθελοντές που πολεμούσαν στην Ουκρανία, όπου είχε προσφερθεί να στρατολογήσει Αφγανούς για τον ουκρανικό στρατό, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters ένας Αμερικανός, πρώην εθελοντής.

Ο Ράιαν Ρουθ, 58 ετών, ο οποίος συνελήφθη περίπου 40 λεπτά μετά το συμβάν την Κυριακή σε ένα από τα γηπεδα γκολφ του πρώην προέδρου, ήταν φανατικός ουκρανόφιλος στήριζε δημοσίως την Ουκρανία και έζησε για κάποιο διάστημα στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022.

«Είχε παραλήρημα (…) νόμιζε ότι ήταν ο μοναδικός που ήξερε πώς να βοηθήσει την Ουκρανία», είπε ο Ίβλιν Ασενμπρένερ, πρώην στρατιώτης στη Διεθνή Λεγεώνα της Ουκρανίας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters μέσω της πλατφόρμας Zoom, από το Λβιβ

Ο Ρουθ είχε δηλώσει το 2023 σε μέσα ενημέρωσης ότι εργαζόταν για να φέρει ξένους μαχητές στη Λεγεώνα που συγκροτήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή για να ενταχθούν σε αυτήν όσοι αλλοδαποί ήθελαν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών. Το Κίεβο λέει ότι ο Ρουθ δεν πολέμησε ποτέ για την Ουκρανία στη Διεθνή Λεγεώνα ή σε οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική μονάδα.

«Βλέπουμε στις ειδήσεις ότι ο ύποπτος παλαιότερα στήριζε δημοσίως την Ουκρανία όμως, κοιτάξτε, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες που στηρίζουν την Ουκρανία και σαφώς πρόκειται για μια ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχιι Τίχιι.

«Καλούμε τους πάντες να μη συνδέουν τεχνητά τις ενέργειες του υπόπτου με την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Σε μηνύματα που μοιράστηκε ο Ασενμπρένερ με το Reuters φαινόταν ότι είχε ζητηθεί από τον Ρουθ να σταματήσει να ενεργεί ως στρατολόγος για λογαριασμό της Ουκρανίας, επειδή δρούσε εκτός των «καθιερωμένων» πλαισίων στρατολόγησης μισθοφόρων όποια κι αν ήταν αυτά.

Σε μια συνομιλία τους στο Signal, ο Ρουθ ζήτησε από τον Ασενμπρένερ να τον βοηθήσει να περάσει στη χώρα μια Φινλανδή, η οποία επιθυμούσε να στρατολογηθεί αλλά της είχαν απαγορεύσει την είσοδο στην Ουκρανία. Όταν ο Ασενμπρένερ απάντησε ότι δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν, εκείνος έγραψε: «Εντάξει, θα πω στον κόσμο ότι η Ουκρανία δεν θέλει βοήθεια (…) Γιατί στο καλό ήρθα;».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ασενμπρένερ είπε ότι όλοι όσοι γνώριζε και οι οποίοι είχαν επαφές με τον Ρουθ τελικά εκνευρίζονταν με τη συμπεριφορά του και έφτασαν στο σημείο να πιστεύουν ότι έβλαπτε τον αγώνα της Ουκρανίας. «Μου έστειλε έναν κατάλογο με (…) πέντε ή έξι χιλιάδες ονόματα Αφγανών πολιτών» είπε ο πρώην στρατιώτης.