Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με την προϋπόθεση ότι δεν θα κάνει οποιεσδήποτε εδαφικές παραχωρήσεις (τουλάχιστον σημαντικές) και το Κίεβο δεν προχωρήσει στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει σήμερα το Reuters επικαλούμενο πέντε πηγές.
Μάλιστα το Reuters αναφέρει το δημοσίευμα του ως «αποκλειστικό» που σημαίνει ότι αναλαμβάνει και όλη την ευθύνη για το περιεχόμενο του.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα τερματίσει άμεσα την σύγκρουση, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την υπονόμευση της σχεδιαζόμενης πολιτική του από την σημερινή κυβέρνηση Μπάιντεν η οποία στέλνει ένα πολύ μεγάλο πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία για να συνεχίσει τον πόλεμο τη στιγμή που χάνει σχεδόν σε όλα τα μέτωπα.
Έδωσε μάλιστα την άδεια στο Κίεβο να πραγματοποιεί πλήγματα βαθιά στην ρωσική επικράτεια που στην ουσία σημαίνει κήρυξη πολέμου από τις ίδιες τις ΗΠΑ στην Ρωσία.
Πάντως, η Μόσχα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να κάνει υπομονή και να μην αντιδράσει στις συνθήκες που δημιουργεί η κυβέρνηση Μπάιντεν προσδοκώντας την αλλαγή εξουσίας και την έναρξη διαπραγματεύσεων με τον Τραμπ.
Αυτό το pronews.gr το ξεκαθάρισε από την αρχή και σήμερα το Reuters το επιβεβαιώνει.
Οι πέντε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει να «παγώσει» τη σύγκρουση στην πρώτη γραμμή.
Ενδέχεται να υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση σχετικά με τον ακριβή διαχωρισμό των τεσσάρων ανατολικών περιοχών του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, σύμφωνα με τρία από τα άτομα που ζήτησαν ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα.
Ενώ η Μόσχα διεκδικεί τις τέσσερις περιοχές ως εξ’ολοκλήρου μέρος της Ρωσίας και τις οποίες υπερασπίζεται η πυρηνική «ομπρέλα» της χώρας, οι δυνάμεις της στο έδαφος ελέγχουν το 70-80% της κάθε επικράτειας (με εξαίρεσή του Λουγκάνσκ την οποία ελέγχει σε ποσοστό 100%) με περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα να εξακολουθούν να κατέχονται από ουκρανικά στρατεύματα, όπως δείχνουν τα δεδομένα από το μέτωπο.
Μάλιστα στην περίπτωση της Ζαπορίζια και της Χερσώνας οι ομώνυμες πρωτεύουσες βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο.
Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή στην απόσυρση από τα σχετικά μικρά τμήματα εδάφους που κατέχει στις περιοχές Χάρκοβο και Μικολάιβ, στη βόρεια και νότια Ουκρανία, δήλωσαν δύο από τους αξιωματούχους.
Βέβαια στο Χάρκοβο τίθεται ένα ζήτημα καθώς όπως όλα δείχνουν οι Ρώσοι σύντομα θα καταλάβουν το Κουπιάνσκ και είναι εξαιρετικά απίθανο να το επιστρέψουν.
Ο Πούτιν είπε αυτόν τον μήνα ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πρέπει να αντικατοπτρίζει τις «πραγματικότητες» στο έδαφος αλλά θα πρέπει η Ουκρανία να παραμείνει σε ουδέτερο καθεστώς.
«Εάν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ύπαρξη οποιασδήποτε σχέσης καλής γειτονίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν στην ομάδα συζήτησης Valdai στις 7 Νοεμβρίου.
«Γιατί; Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιείται συνεχώς ως εργαλείο σε λάθος χέρια και σε βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους ATACMS βαθιά στη Ρωσία θα μπορούσε να περιπλέξει και να καθυστερήσει οποιαδήποτε διευθέτηση – και να σκληρύνει τις απαιτήσεις της Μόσχας καθώς οι σκληροπυρηνικοί πιέζουν για ένα μεγαλύτερο κομμάτι της Ουκρανίας.
Την Τρίτη, το Κίεβο χρησιμοποίησε τους πυραύλους για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά, σύμφωνα με τη Μόσχα, η οποία περιέγραψε την κίνηση ως μεγάλη κλιμάκωση.
Σημειώνεται επίσης ότι ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Ν. Τραμπ, είναι διατεθειμένος να παραχωρηθούν μόνιμα τα εδάφη που οι Ρώσοι κατέλαβαν με αιματηρές μάχες ενώ τουλάχιστον για αρχή είναι διαθέσιμος να προσφέρει στην Ρωσία καθεστώς ουδετερότητας στην Ουκρανία για μία εικοσαετία.
Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα θα επανεκτιμηθεί η τότε κατάσταση σε μία χρονική περίοδο που πάρα πολλά πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.