Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξέι Πολίσουκ, δήλωσε πως «εάν εμφανιστούν δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ο κίνδυνος μιας άμεσης ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα πολλαπλασιαστεί».
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «δεν θέλουμε μια τέτοια εξέλιξη. Ελπίζουμε ότι η λογική και το ένστικτο αυτοσυντήρησης θα επικρατήσουν τελικά στη Δύση».
Υπογράμμισε ότι, παρά τις προσπάθειες ορισμένων κρατών του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν τη συμμαχία ως εργαλείο αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, «η ηγεσία της, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις, κατανοεί τις πιθανές απειλές εμπλοκής του μπλοκ στην ουκρανική σύγκρουση και προσπαθεί να διατηρήσει απόσταση σε αυτό το στάδιο».
Στις 26 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι εκπρόσωποι περίπου 20 δυτικών κρατών έθεσαν το θέμα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία κατά τη συνάντηση στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, οι συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση για αυτό το θέμα. Μετά τη διάσκεψη, εκπρόσωποι των περισσότερων κρατών-μελών δήλωσαν ότι δεν έχουν σχέδια να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.