Ο αρχηγός της Εξεταστικής Επιτροπής της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, πρότεινε την άρση του μορατόριουμ για τη θανατική ποινή, υποστηρίζοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall, η θανατική ποινή θα πρέπει να εφαρμόζεται.

Ο Μπαστρίκιν τόνισε ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να άρει το μορατόριουμ με προεδρικό διάταγμα, χωρίς να απαιτείται δημοψήφισμα ή συνταγματική αλλαγή.

Το μορατόριουμ της θανατικής ποινής στη Ρωσία ισχύει από το 1996, όταν η χώρα προσχώρησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ωστόσο, οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και η γενικότερη αύξηση της εγκληματικότητας έχουν αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για την επαναφορά της.

Ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσίας, Βαλερί Ζόρκιν, δήλωσε ότι το μορατόριουμ είναι αναπόσπαστο μέρος του ρωσικού νομικού συστήματος και ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο θέμα της θανατικής ποινής θα απαιτούσε αυστηρές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρά τις διαφωνίες, αρκετοί βουλευτές και σύμμαχοι του Πούτιν υποστηρίζουν την επαναφορά της θανατικής ποινής, επικαλούμενοι την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα κατά της τρομοκρατίας.