Με μία σκληρή δήλωση προοίμιο δραματικών εξελίξεων η Ρωσία απάντησε στην απόφαση της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης στην κατά των ρωσικών στρατευμάτων που μάχονται σε Ντονμπάς και Χερσώνα- Ζαπορίζια, περιοχές οι οποίες έχουν ανακηρυχθεί ως ρωσικό έδαφος από την Μόσχα και συνεπώς η αποστολή γερμανικών αρμάτων θεωρείται ως εισβολή ανάλογη με αυτή του Χίτλερ στην Ρωσία τον Ιούνιο του 1941.
Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Νετσάγεφ «Η επιλογή του Βερολίνου σηματοδοτεί την οριστική άρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να αναγνωρίσει την ιστορική ευθύνη της έναντι του λαού μας για τα τρομερά, διαχρονικά εγκλήματα του Ναζισμού στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και παραπέμπει στη λήθη το δύσκολο δρόμο της μεταπολεμικής συμφιλίωσης ανάμεσα στους Ρώσους και τους Γερμανούς».
«Με την έγκριση της ηγεσίας της Γερμανίας, άρματα μάχης με γερμανικούς σταυρούς θα σταλούν και πάλι στο ‘ανατολικό μέτωπο’, κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε θανάτους όχι μόνο Ρώσων στρατιωτών, αλλά και του άμαχου πληθυσμού», πρόσθεσε ο Ρώσος πρεσβευτής.
Η τοποθέτηση αυτή, η πιο σκληρή που έχει γίνει κατά της Γερμανίας από την Μόσχα, είτε ως Ρωσία είτε ως Σοβιετική Ένωση από το 1945 και μετά, «ξυπνά» τα «φαντάσματα» των παγκοσμίων πολέμων στην Ευρώπη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα γερμανικά άρματα μάχης μαζί με τα αμερικανικά Μ1Α2 Abrams, τα βρετανικά Challenger -1/-2 και οτιδήποτε άλλο δυτικό άρμα μάχης από τις συνολικά 100 μονάδες που θα παραταχθούν άμεσα κατά του ρωσικού Στρατού, αποτελούν «στόχο προτεραιότητας».
Σε τακτικό επίπεδο θα φανεί αν τα δυτικά άρματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Είναι γεγονός ότι με εξαίρεση τα Τ-90 δεν υπάρχουν ισοδύναμα ρωσικά άρματα αλλά η ποσότητα των 100 μονάδων είναι μικρή για να μπορέσει να κάνει τη διαφορά σ ένα μέτωπο το οποίο εκτείνεται σε χιλιάδες χιλιόμετρα.
Όμως μικρή ήταν η ποσότητα των ρουκετοβόλων HIMARS (αρχικά μόλις 24 μονάδες) τα οποία συνεισέφεραν σε μεγάλο βαθμό στην αναχαίτηση της ρωσικής προέλασης και την εν συνεχεία αντεπίθεση των Ουκρανών.
Σε ανακοίνωση της η ρωσική πρεσβεία τονίζει ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως το Βερολίνο εγκαταλείπει την «ιστορική ευθύνη του έναντι της Ρωσίας» που προκύπτει από τα εγκλήματα των Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε δήλωσή της, η πρεσβεία αναφέρει πως οι παραδόσεις των εν λόγω αρμάτων μάχης θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση σ’ ένα νέο επίπεδο και θα οδηγήσουν σε «διαρκή κλιμάκωση».
«Αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση θα οδηγήσει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης και αντιφάσκει με τις δηλώσεις Γερμανών πολιτικών περί της απροθυμίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να συρθεί σ’ αυτή», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Νετσάγεφ.
«Καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει από την αμοιβαία εμπιστοσύνη, προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην ήδη αξιοθρήνητη κατάσταση των ρωσογερμανικών σχέσεων και δημιουργεί αμφιβολίες για την πιθανότητα να εξομαλυνθούν στο προβλεπτό μέλλον», πρόσθεσε.
Η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει πως τέτοια όπλα το μόνο που θα πετύχουν είναι να παρατείνουν τον πόλεμο και τα βάσανα στην Ουκρανία και ότι η Δύση «αυταπατάται» αν πιστεύει κάτι διαφορετικό.