Η επιχείρηση διάσωσης στο ορυχείο χρυσού Pioneer στην περιφέρεια Amur της Άπω Ανατολής της Ρωσίας έχει επίσημα διακοπεί, ολοκληρώνοντας τις έρευνες για τους ανθρακωρύχους που εγκλωβίστηκαν υπόγεια μετά από ένα ατύχημα στο ορυχείο και τώρα θεωρούνται νεκροί.

Το ατύχημα συνέβη το πρωί της 19ης Μαρτίου, όταν 13 εργαζόμενοι στο ορυχείο κατέληξαν να παγιδευτούν κάτω από τα ερείπια μετά την κατάρρευση τμήματος του φρεατίου του ορυχείου και την υποχώρηση. περιφέρειες. Η επιχείρηση διάσωσης διεκόπη, ωστόσο, λόγω του υψηλού κινδύνου νέας κατάρρευσης που απειλεί τη ζωή των σωστικών συνεργείων.

Τι είναι γνωστό για την κατάρρευση

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η αναφορά για την κατολίσθηση στο χρυσωρυχείο «Pioneer» στην περιοχή Amur, ήρθε στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης το πρωινό της 19ης Μαρτίου.

Δεκατρείς ανθρακωρύχοι αναφέρθηκαν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Είχαν ταξιδέψει από άλλες περιοχές για να δουλέψουν στο ορυχείο με εκ περιτροπής βάρδιες. πέντε ανθρακωρύχοι ήταν από τη Ρωσική Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν στην περιοχή των Ουραλίων.

Η τελευταία καταγεγραμμένη τοποθεσία τους ήταν σε βάθος 147 μέτρων κάτω από το έδαφος.

Ο όγκος των προϊόντων της κατάρρευσης του βράχου ανήλθε σε πάνω από 190 κυβικά μέτρα, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις κατά σχεδόν 22 φορές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως παρά τις προσπάθειες, ο κίνδυνος επαναλαμβανόμενης κατάρρευσης του φρεατίου του ορυχείου παραμένει.

Προσπάθεια διάσωσης των εγκλωβισμένων

Κατόπιν του ατυχήματος στο ορυχείο, η Περιφέρεια Αμούρ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις και ο εξοπλισμός. Κέντρα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης ανάλαβαν δράση και εκτός της περιοχής, για παράδειγμα, στην περιοχή εξόρυξης άνθρακα Κουζμπάς στη νοτιοδυτική Σιβηρία.

Οι εργασίες διάσωσης στο ορυχείο ξεκίνησαν στις 19 Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν την 1η Απριλίου. Περισσότεροι από 200 πρώτοι ανταποκριτές και ειδικοί έκτακτης ανάγκης εργάστηκαν επί τόπου, συμπεριλαμβανομένης μιας επιχειρησιακής ομάδας από την Κεντρική Διεύθυνση του ρωσικού Υπουργείου Έκτακτης Ανάγκης και μιας ομάδας ψυχολόγων που παρείχαν βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

Η έρευνα έδειξε ότι όλα τα υπόγεια στρώματα όπου οι παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι μπορεί να αναζητούσαν καταφύγιο έχουν γεμίσει με πέτρες, πηλό, πάγο και νερό.

Μετά τη διακοπή της επιχείρησης διάσωσης, η είσοδος στο ορυχείο περιορίστηκε. Επί του παρόντος, οι ειδικοί εργάζονται για την εξάλειψη του κινδύνου νέας κατάρρευσης.

Η βοήθεια του ρωσικού κράτους στις οικογένειες

Οι οικογένειες των εργαζομένων που θεωρούνται πλέον νεκροί θα λάβουν πληρωμές ίσες με τον ετήσιο μισθό τους. Τα παιδιά των ανθρακωρύχων θα λαμβάνουν μηνιαία αποζημίωση μέχρι να ενηλικιωθούν.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Αμούρ, Βασίλι Ορλόφ, δήλωσε ότι οι οικογένειες των νεκρών ανθρακωρύχων θα λάβουν οικονομική βοήθεια και από το αποθεματικό ταμείο της περιφερειακής κυβέρνησης.

Η αντίδραση της ρωσικής ηγεσίας – έρευνα για παραβιάσεις μέτρων ασφαλείας

Στις 19 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε αναφορές του υπουργού Έκτακτης Ανάγκης Α.Κουρένκοφ και του κυβερνήτη Β.Ορλόφ σχετικά με την κατάσταση στο ορυχείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το τμήμα της Άπω Ανατολής της ρυθμιστικής αρχής για την ασφάλεια των ορυχείων της Ρωσίας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής, Τεχνολογικής και Πυρηνικής Εποπτείας, ανέφερε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της κατάρρευσης του ορυχείου. Την ίδια ημέρα, οι ερευνητές της περιοχής Αμούρ άνοιξαν ποινική υπόθεση βάσει του άρθρου 216 του Ρωσικού Ποινικού Κώδικα (RCC) (“Παραβίαση των κανόνων ασφαλείας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων”) και η περιφερειακή εισαγγελία ανέλαβε τον έλεγχο της έρευνας.

Στις 25 Μαρτίου, η περιφερειακή διεύθυνση της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής απήγγειλε επίσης κατηγορίες βάσει του άρθρου 293 του RCC (“Αμέλεια”), με βάση τα αποτελέσματα μιας επιθεώρησης που διενεργήθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα.

Την επομένη, μέλη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου συνέλαβαν τον διευθύνοντα σύμβουλο του ορυχείου Pioneer. Στις 27 Μαρτίου κατηγορήθηκε για παράβαση κανόνων ασφάλειας και τέθηκε υπό κράτηση.

Σημειώνεται πως το ορυχείο ανήκει στην εισηγμένη στο Λονδίνο ρωσική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Petropavlovsk, η οποία το 2022 υπέβαλε αίτηση για να τεθεί υπό αναγκαστική διαχείριση, καθώς οι δυτικές κυρώσεις στην Gazprombank, τον κύριο δανειστή και μοναδικό αγοραστή του χρυσού της, είχαν ως αποτέλεσμα να αγωνίζεται για να αποπληρώσει το χρέος της.

Δείτε την ανάρτηση του ρωσικού πρακτορείου TASS:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!