Η Μόσχα δεν αποκλείει την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων ως απάντηση στην ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

">

«Δεν αποκλείω τίποτα» είπε, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους ως απάντηση στην ανάπτυξη πυραύλων των ΗΠΑ στη Γερμανία.

«Εάν αξιωματούχοι της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης πιστεύουν ότι είναι λογικό να διεξάγουμε εμπρηστικές δραστηριότητες, επικαλούμενοι όσα έχουμε στην περιοχή, τότε θα απαντήσουμε με αντίποινα που κρίνουμε κατάλληλα», τόνισε ο ανώτερος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τον Ριάμπκοφ, δεδομένων των συνδυασμένων δυνατοτήτων των χωρών του ΝΑΤΟ, η Ρωσία πρέπει να βαθμονομήσει την απάντησή της, χωρίς να αισθάνεται κανέναν «εσωτερικό περιορισμό» όσον αφορά το τι θα αναπτύξει, πού και πότε.

«Τούτου λεχθέντος, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών. Δεν πρόκειται για απειλή οποιουδήποτε, είναι ένας τρόπος να βρεθεί η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να ανταποκριθεί κανείς στις μεταβαλλόμενες προκλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά το κόστος», πρόσθεσε.

«Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο και δεν υπάρχει προκαθορισμός για περαιτέρω εντάσεις» συνέχισε ο Ριάμπκοφ.

«Δυστυχώς, σε αυτό το σημείο, η Δύση ακολουθεί τον δρόμο της κλιμάκωσης, αναζητώντας τραβηγμένες προφάσεις για να μας κατηγορήσει ότι υποτίθεται ότι παραβιάζουμε την ασφάλειά της. Αυτό είναι λυπηρό, αλλά δεν θα μας εμποδίσει να εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια κατά μήκος του ολόκληρα τα ρωσικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένης οπωσδήποτε της περιοχής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» τόνισε.

Η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο δήλωσαν σε κοινή δήλωση στις 10 Ιουλίου ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας στη Γερμανία το 2026, «οι οποίες έχουν σημαντικά μεγαλύτερο βεληνεκές από τα υπάρχοντα χερσαία συστήματα στην Ευρώπη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα, ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ επεσήμανε ότι τέτοια σχέδια αυξάνουν την πιθανότητα μιας νέας «κούρσας» πυραυλικών εξοπλισμών και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.