Τη στρατολόγηση άλλων 133.000 στρατιωτών για να «τελειώσουν» τον πόλεμο στην Ουκρανία διέταξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την μεγάλη νίκη των ρωσικών δυνάμεων στο Βούλενταρ.
Η Ρωσία πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στο να πετύχει μία σειρά από νέες μεγάλες στρατιωτικές νίκες μέσα στους επόμενους δύο μήνες σε τουλάχιστον τρεις πόλεις φρούρια στο Ντόνμπας.
Συγκεκριμένα, στο Τορέτσκ, στο Τάσιβ Γιαρ και στο Ποκρόβσκ.
Οι νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών θα κληθούν από αύριο έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Τον περασμένο χρόνο ο Πούτιν είχε στρατολογήσει άλλους 130.000 Ρώσους και την άνοιξη άλλους 150.000.
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε υποσχεθεί ότι δεν θα στείλει άπειρους νεοσύλλεκτους σε περιοχές, όπου θα κινδυνεύσουν.
Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο δεν είναι πάντοτε εφικτό καθώς δεν επαρκούν για μία τόσο μεγάλη σύγκρουση τα επαγγελματικά στελέχη.
Την ίδια ώρα η Ρωσία ετοιμάζεται να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 25%, στο υψηλότερο ποσοστό μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.
Με την σχεδιαζόμενη αύξηση ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας θα ανέλθει σε 13,5 εκατ. ρούβλια (130 δισ. ευρώ) το 2025, σύμφωνα με προσχέδιο του προϋπολογισμού που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ρωσικού κοινοβουλίου.
To προσχέδιο αυτό δείχνει ότι η ρωσική ηγεσία έχει υιοθετήσει αυτό που οικονομολόγοι αποκαλούν «στρατιωτικό Κεϊνσιανισμό» με σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ο οποίος έδωσε φοβερή ώθηση στην ρωσική οικονομία.
Στο μεταξύ η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταστήσει έναν φράκτη στα μήκους περίπου 200 χλμ. σύνορά της με τη Ρωσία, όπως έκανε η Φινλανδία τους πρώτους μήνες μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.
«Ένας συνοριακός φράκτης είναι πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, όχι μόνον γιατί μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, αλλά και επειδή διαθέτει αισθητήρες και τεχνολογία που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε κατά πόσον πλησιάζουν άνθρωποι στα σύνορα», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλι Ένγκερ Μελ στο νορβηγικό κρατικό δίκτυο NRK.