Συστήματα της βρετανικής πυρηνικής εγκατάστασης Σέλαφιλντ φέρεται να παραβίασαν τα τελευταία χρόνια Ρώσοι και Κινέζοι χάκερ, σύμφωνα με το Guardian.
Ωστόσο, τα περιστατικά και οι συνέπειες τους συγκαλύφθηκαν συστηματικά από τη διοίκηση της εγκατάστασης, στην οποία αποθηκεύονται πυρηνικά απόβλητα και άλλο υλικό. Αυτή η «παράλειψη» κάνει δύσκολη την εκτίμηση της ζημιάς που ενδεχομένως προκλήθηκε από τους χάκερ.
Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς παραβιάστηκαν για πρώτη φορά τα συστήματα πληροφορικής. Οι παραβιάσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2015, όταν οι ειδικοί εντόπισαν κακόβουλο λογισμικό σε ύπνωση («sleeper»), το οποίο μπορεί να μείνει στο σύστημα και να ενεργοποιηθεί όταν χρειαστεί. Τα προβλήματα στην κυβερνοασφάλεια φαίνεται ότι ήταν γνωστά στη διοίκηση από το 2012.
Δεν είναι γνωστό αν το κακόβουλο λογισμικό έχει εξαλειφθεί.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κινδυνεύουν ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες δραστηριότητες του Σέλαφιλντ, όπως η μεταφορά ραδιενεργών αποβλήτων, η παρακολούθηση για διαρροές επικίνδυνων υλικών και ο έλεγχος για πυρκαγιά.
Στο Σέλαφιλντ είναι ακόμη αποθηκευμένη η μεγαλύτερη ποσότητα πλουτωνίου στον κόσμο, αλλά και τεράστιες ποσότητες αποβλήτων από το βρετανικό πυρηνικό πρόγραμμα και από αντιδραστήρες. Υπάρχουν ακόμη πυρηνικά απόβλητα από την Ιταλία και τη Σουηδία. Η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει το Σέλαφιλντ «την πιο τοξική πυρηνική εγκατάσταση στην Ευρώπη».
Ακόμη περισσότερο, οι χάκερ ενδεχομένως να έχουν πρόσβαση σε άκρως απόρρητο υλικό στο πληροφοριακό σύστημα της αχανούς εγκατάστασης. Στο υλικό αυτό περιλαμβάνονται οδηγίες για το πώς θα απαντήσει η Βρετανία σε μια επίθεση με πυρηνικά.
Η αρχή ρύθμισης της πυρηνικής ενέργειας στη Βρετανία (ONR) έχει επιβεβαιώσει ότι τα πρότυπα κυβερνοασφάλειας στο Σέλαφιλντ δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει, αλλά δεν σχολίασε τις αναφορές του Guardian για συγκάλυψη περιστατικών. Για την ώρα η ONR έχει το Σέλαφιλντ υπό επιτήρηση για τις αδυναμίες στην κυβερνοασφάλεια.
Τα περιστατικά είναι όμως πολλαπλά και μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση τη διοίκηση της εγκατάστασης. Πέρυσι τον Ιούλιο, γράφει η βρετανική εφημερίδα, λεπτομέρειες για τους λογαριασμούς χρηστών ακόμη και κωδικοί μεταδόθηκαν κατά λάθος σε εκπομπή του BBC One για την επαρχία!
Η εγκατάσταση, που λειτουργεί εδώ και επτά δεκαετίες, έχει έκταση 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα και φρουρείται από ενόπλους αστυνομικούς. Πάνω από 11.000 άνθρωποι εργάζονται εκεί.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.