ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals.gr

Σε λαθρεμπόριο κοκαΐνης αξίας 200 εκατ. δολαρίων ομολόγησε ότι εμπλέκεται Αυστραλός ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής

Ποιες κατηγορίες τον βαραίνουν

Σε λαθρεμπόριο κοκαΐνης αξίας 200 εκατ. δολαρίων ομολόγησε ότι εμπλέκεται Αυστραλός ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής

Την ενοχή του για τον ρόλο του σε ένα αδέξιο σχέδιο εισαγωγής κοκαΐνης αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αυστραλία ομολόγησε ο πρώην ολυμπιονίκης στο καγιάκ Nathan Baggaley.

Ο Nathan Baggaley και ο αδελφός του Dru επρόκειτο να δικαστούν και οι δύο αργότερα αυτό το μήνα με την κατηγορία της απόπειρας εισαγωγής εμπορικής ποσότητας ναρκωτικού που ελέγχεται στα σύνορα.

Το ζευγάρι κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να περάσει λαθραία κοκαΐνη αξίας έως και 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αυστραλία από ξένο φορτηγό πλοίο το 2018.

Όταν το σκάφος στο οποίο ταξίδευαν ο Dru Baggaley και ένας άλλος άνδρας, ο Anthony Draper, ανακόπηκε από σκάφος του αυστραλιανού ναυτικού, το ζευγάρι πέταξε στη θάλασσα τα πακέτα που φέρονται να μετέφεραν κοκαΐνη.

Εκτιμάται ότι τα δέματα που ανακτήθηκαν από τις Αρχές περιείχαν 650 κιλά λευκής σκόνης και κοκαΐνης.

Κατά την προσαγωγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μπρίσμπεϊν την Πέμπτη, ο Nathan δήλωσε ένοχος στην κατηγορία. Ο αδελφός του Dru είχε δηλώσει ένοχος για την ίδια κατηγορία την Τετάρτη.

Η δίκη για τους δυο τους, η οποία είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 28 Οκτωβρίου, αναβλήθηκε μετά την ομολογία.

Ποιες κατηγορίες βαραίνουν τα δύο αδέλφια

Και τα δύο αδέλφια κατηγορήθηκαν μετά από απόπειρα εισαγωγής περισσότερων από 500 κιλών κοκαΐνης στην Αυστραλία το 2018.

Το Στέμμα υποστήριξε ότι ο Nathan αγόρασε ένα φουσκωτό σκάφος το οποίο εξόπλισε με εξοπλισμό αξίας 10.000 δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου δορυφορικού τηλεφώνου και συστήματος GPS.

Φέρεται, επίσης, να επικοινωνούσε με τον αδελφό του σε ένα κρυπτογραφημένο τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Thunderbutt».

Ο Dru και ένας άλλος άνδρας, ο Anthony Draper, φέρονται να χρησιμοποίησαν το σκάφος για να ανακτήσουν τα πακέτα κοκαΐνης από ένα ξένο φορτηγό πλοίο περίπου 360 χιλιόμετρα από τις ακτές του Queensland.

Η αξία των ναρκωτικών υπολογίζεται σε 200 εκατομμύρια δολάρια. Το Στέμμα ισχυρίστηκε ότι τα πακέτα κοκαΐνης πετάχτηκαν στη θάλασσα αφού ο Dru και ο Draper προσπάθησαν να αποφύγουν τις ναυτικές αρχές.

Ο Draper καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης για τον ρόλο του στη συνωμοσία.

Ο Nathan και ο Dru Baggaley αρχικά δήλωσαν αθώοι στις αντίστοιχες κατηγορίες κατά τη διάρκεια δίκης το 2021.

Οι ένορκοι τους έκριναν ένοχους – με τον Nathan να καταδικάζεται σε 25 χρόνια φυλάκισης και την Dru σε 28 χρόνια φυλάκισης.

Ωστόσο, τα αδέρφια άσκησαν επιτυχώς έφεση κατά των καταδικαστικών αποφάσεων νωρίτερα φέτος, με το Εφετείο του Κουίνσλαντ να διατάσσει την επανάληψη της δίκης και για τους δύο.

Στη δημοσιευμένη αιτιολογία του, το Εφετείο ανέφερε ότι ο συνήγορος του Dru Baggaley δεν έκανε ερωτήσεις στη δίκη για να αποσπάσει στοιχεία σχετικά με το τηλέφωνο.

Περιλάμβαναν ισχυρισμούς για το πώς ο Draper είχε ταχυδρομήσει το τηλέφωνο στον Dru και του ζήτησε να αγοράσει μια κάρτα SIM και μια κάρτα χρέωσης.

«Δεν τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με το αν ο αναιρεσείων το έκανε αυτό, ούτε σχετικά με το αν τοποθέτησε την κάρτα SIM και την κάρτα χρέωσης στο τηλέφωνο στο σπίτι των γονέων του», αναφέρεται στην απόφαση.

«Η παράλειψη αυτή ήταν σημαντική διότι η ιδιοκτησία του τηλεφώνου ήταν κρίσιμη για την υπόθεση του Στέμματος κατά του αναιρεσείοντος».

«Το να μην δοθεί στον αναιρεσείοντα η ευκαιρία να καταθέσει στοιχεία σχετικά με το ότι περιήλθε στην κατοχή του το τηλέφωνο- ότι αγόρασε μια κάρτα SIM και μια κάρτα φόρτισης γι’ αυτό, και στη συνέχεια το παρέδωσε στον Draper, σήμαινε ότι δεν δόθηκε στον αναιρεσείοντα η δυνατότητα να θέσει ενώπιον των ενόρκων ένα πολύ ουσιώδες μέρος της υπόθεσής του».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι ο Dru πίστευε ότι τα πακέτα περιείχαν πράγματι καπνό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.