Όσο η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται τόσο αυξάνονται οι φωνές που κάνουν λόγο ότι ο πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας σεν θα καθυστερήσει για πολύ ακόμη.

Μια από αυτές τις  φωνές είναι και ο πρώην αρχηγός των Σερβικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός  Λιούμπισα Ντίκοβιτς.

Ο Σέρβος ανώτατος στρατιωτικός αναφέρθηκε στα σχέδια του ΝΑΤΟ να αναπτύξει 300.000 στρατιώτες με «κατεύθυνση» προς την Ρωσία λέγοντας για ποιο λόγο να αναπτύξει κάποιος τόσα πολλά στρατεύματα εάν δεν έχει στόχο την άμεση σύγκρουση με την Ρωσία.

«Όσο η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο, δεν θα γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ γιατί κανείς σε αυτή τη συμμαχία δεν επιθυμεί αυτή την περίοδο μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία», είπε  ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής», επισημαίνει ο Ντίκοβιτς «δεν αποτελούν έκπληξη. Δεν ήταν καν ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι το ΝΑΤΟ θα έπαιρνε απόφαση να δεχθεί την Ουκρανία στη συμμαχία, παρόλο που υπήρχαν μέλη που το υποστήριζαν.»

Σύμφωνα με τον Ντίκοβιτς, ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ουκρανία έμεινε χωρίς πρόσκληση στο ΝΑΤΟ είναι το άρθρο 5 της συνθήκης για τη Βορειοατλαντική Συνθήκη, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει λέγοντας:

«Προετοιμάζεται το ΝΑΤΟ για μια άμεση σύγκρουση;  Η απάντηση είναι ναι. Λοιπόν, αν αναπτύσσετε και προετοιμάζετε 300.000 στρατιώτες σε μια περιοχή που «βλέπει» προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, γιατί να το κάνετε αυτό, εάν δεν έχετε την ως στόχο  την σύγκρουση;», τόνισε ο Σέρβος στρατηγός.

Ο Ντίκοβιτς εξετάζει επίσης το νέο σχέδιο του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των απειλών από τη Ρωσία, που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ανάπτυξη 300.000 μελών των δυνάμεων της Συμμαχίας στη ρωσική κατεύθυνση.

Αυτή είναι η στρατηγική ανάπτυξη των δυνάμεων υπό το πρόσχημα του κινδύνου από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Τώρα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να μπορέσουν να αναπτύξουν δυνάμεις, να μπορέσουν να τους εξοπλίσουν, να μπορέσουν να ζητήσουν από κάθε κράτος μέλος να διαθέσει το 2% του ΑΕΠ για τον στρατό

Και αυτό είναι μια μεγάλη πίεση προς την Ρωσία. Θα δούμε ποια θα είναι η ρωσική απάντηση, αλλά δεν θα μείνει χωρίς απάντηση», λέει ο στρατηγός για να καταλήξει:

 «το ΝΑΤΟ δεν είναι τόσο συνεκτικό, δεν υπάρχει αρμονία μέσα του – υπάρχουν διαφορές και η Ουκρανία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για αυτούς για να σπρώξτε τις διαφορές  κάτω από το χαλί».

Ενδεχομένως και τις ελληνοτουρκικές να σημειώσουμε.

Τα λεγόμενα του Σέρβου στρατηγού έρχεται να επιβεβαιώσει και ο ναύαρχος ε.α., και Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Κίρμπι ο οποίος δήλωσε ότι οι 80.000 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στην Ευρώπη θα μείνουν για πολύ καιρό εκεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!