Τη στιγμή που η Εύα Καϊλή βρίσκεται στη φυλακή, η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» γράφει ότι η βελγική δικαιοσύνη ετοιμάζει αιτήματα για άρση ασυλίας και άλλων ευρωβουλευτών που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στο μικροσκόπιο των ερευνών μπαίνουν ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο και άλλοι δύο.
Υπενθυμίζεται ότι όπως ήδη γράψει η Il Fatto Quotidiano, η Εύα Καϊλή, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, έχει ήδη κατονομάσει αρκετούς που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
Όπως αναφέρει η la Repubblica, οι αρχές αναζητούν ποιοι ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έλαβαν χρήματα ή δώρα από το Κατάρ και το Μαρόκο, χώρες τα συμφέροντα των οποίων, όπως φαίνεται, εξυπηρετούσαν ο Τζιόρτζι και ο Πάντσερι.
«Ωστόσο, για να συλλέξει στοιχεία, η βελγική αστυνομία πρέπει να έχει πρόσβαση σε έγγραφα: αυτός είναι ο λόγος που εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola να μπορέσει να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για τον Αντρέα Κοτσολίνο, τον Ιταλό ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, στον οποίο εργαζόταν ο Τζιόρτζι.
Και για τους Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρία Αρένα, τους δύο Βέλγους ευρωβουλευτές που ήταν κοντά στον Αντόνιο Παντσέρι. Για τον Κοτσολίνο-ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται υπό έρευνα- μίλησαν από τη φυλακή ο Τζιόρτζι, ο Παντσέρι και η Καϊλή. Ο Τζιόρτζι είπε ότι «υπέθετε» ότι ο Πάντσερι μπορεί να είχε δώσει στον Κοτσολίνο κάποια χρήματα.
Η Καϊλή είπε, σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της, ότι ο σύντροφός της Τζιόρτζι “ενδεχομένως να κρατούσε κάτι για το αφεντικό του, Αντρέα Κοτσολίνο”. Ο ίδιος ο Παντσέρι προσπάθησε να ξεφορτωθεί τον Κοτσολίνο: “Δεν έχω αποδείξεις, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε τον πρόεδρο της αντιπροσωπείας του Μαγκρέμπ, Αντρέα Κοτσολίνο. Είναι ο βουλευτής του οποίου είναι ο βοηθός Τζιόρτζι»,γράφει η la Repubblica.
Ο Κοτσολίνο αρνείται τα πάντα, προαναγγέλλει αγωγές και έχει ζητήσει να καταθέσει.
«Όμως, σε αυτό το σημείο, είναι σαφές ότι το απαραίτητο βήμα για τους ανακριτές είναι να μπορέσουν να διερευνήσουν τον ρόλο του, ζητώντας ωστόσο εξουσιοδότηση από την Ευρωβουλή. Ο ανακριτής Michel Claise και η βελγική αστυνομία άρχισαν να λαμβάνουν τα πρώτα στοιχεία για τους υπολογιστές και τα τηλέφωνα που κατασχέθηκαν από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς στο πλαίσιο της έρευνας. Όλοι ήταν Ιταλοί, που η Καϊλή επιβεβαίωσε ότι ήταν γρανάζια του συστήματος», τονίζεται στο δημοσίευμα.