Αποφασισμένο φαίνεται το ΝΑΤΟ να οδηγήσει την σύγκρουση στην Ουκρανία από κοινού με την ΕΕ στα άκρα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μέγας κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου.
Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν σήμερα και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν νίκες «κλειδιά» στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας, να παράσχουν στο καθεστώς του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «όλα τα στρατιωτικά μέσα που είναι απαραίτητα για να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην “αυτοάμυνα”» προκειμένου να προλάβουν μια ξαφνική κατάρρευση των δυνάμεών του.
Τις σχετικές δηλώσεις έκαναν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.
«Από την αρχή του πολέμου έχουμε προμηθεύσει την Ουκρανία με προηγμένης τεχνολογίας στρατιωτικό εξοπλισμό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος καλωσόρισε τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας να παράσχουν στη χώρα, νέου τύπου άρματα μάχης όπως Leopard 2A4 και ΑΜΧ-10 όπως και άλλου τύπου στρατιωτικό εξοπλισμό για «αυτοάμυνα» πάντα.
France would like Germany to approve the transfer of the Leopard 2 tanks ahead of a Franco-German summit on January 22.#ukraine #france #germany #poland #leopard #leopardtank #standwithukraine #russiaukrainewar #ukilifeabroad pic.twitter.com/9zW80u2ue4
— Uki Life Abroad (@UkiLifeAbroad) January 10, 2023
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις για το τι είδους νέα όπλα μπορούν να παρασχεθούν, στο πλαίσιο της ομάδας Ramstein, υπό την προεδρία των ΗΠΑ.
«Σχεδιάζονται συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα με τους Ουκρανούς για να δούμε τι είδους όπλα χρειάζονται και ποιος από τους συμμάχους μπορεί να τα παράσχει», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η Ουκρανία πρέπει να λάβει όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να υπερασπιστεί το έδαφός της και αυτό σημαίνει βεβαίως ανεπτυγμένα συστήματα αεράμυνας, αλλά και άλλα είδη σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού», επεσήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Τόνισε, δε, ότι αυτό είναι απαραίτητο, γιατί η Ουκρανία δεν υπερασπίζεται μόνο το έδαφός της, αλλά τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το «διεθνές δίκαιο».
Οι Ευρωπαίοι ήταν οι πρώτοι που προμήθευσαν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, υπενθύμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Υπενθύμισε ότι η ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της, παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό σε μια χώρα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μέσου για την… «Ειρήνη» (European Peace Facility).
H βοήθεια αυτή σήμερα έχει ξεπεράσει τα 3 δισ. €, πέραν της μαζικής στρατιωτικής βοήθειας που δίνουν διμερώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην Ουκρανία, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τα γερμανικά και γαλλικά άρματα θα αντιμετωπίσουν τα T-90M
Presumably the first video documenting a Russian T-90M Proryv main battle tank employing its TShU-2 Shtora-1 electro-optical active protection system after its was targeted by a Ukrainian ATGM.
Svatove-Kreminna front, January 2023. pic.twitter.com/IAQE3CCQ0n
— Status-6 (Military & Conflict News) (@Archer83Able) January 10, 2023
New batch of modern Russian T-90M Proryv main battle tanks is being assembled at the UralVagonZavod plant.
The enterprise intensified its work to support the Russian war effort in Ukraine. pic.twitter.com/0II5Tw6fop
— Status-6 (Military & Conflict News) (@Archer83Able) January 10, 2023