(Ανανέωση 20:01)  Άγνωστο εάν υπήρχαν τελικά Έλληνες ή όχι στο γαλλικό κομβόι  που μετέφερε υπηκόους ξένων χωρών από το Χαρτούμ σε αεροδρόμιο βόρεια της σουδανικής πρωτεύουσας για εκκένωση από την εμπόλεμη χώρα.

">

Το γεγονός πάντως δεν έχει τόση σημασία τώρα, καθώς επιβεβαιώθηκε πως υπήρξαν Έλληνες που  επιβιβάστηκαν στο γαλλικό αεροσκάφος που απογειώθηκε από το Χαρτούμ με προορισμό το Τζιμπουτί.

(Ανανέωση 17:46) Δεν επιβεβαιώνονται αρχικές πληροφορίες ότι υπήρχαν Έλληνες στο γαλλικό κομβόι που βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά στο Σουδάν.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το κομβόι φέρεται να χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης ξένων υπηκόων, επιχείρηση την οποία είχε οργανώσει η Γαλλία αλλά χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη ότι σε αυτό θα μεταφέρονταν και Έλληνες!

Σημειώνεται ότι η γαλλική αποστολή ήταν μια μοναδική ευκαιρία για να απομακρυνθούν Έλληνες από το Σουδάν αλλά καθ΄   όπως φαίνεται το ΥΠΕΞ δεν κατάφερε να συνεννοηθεί με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως  είχε δηλώσει ο  υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης, «η επιχείρηση απομάκρυνσης των Ελλήνων  θα γίνει όταν υπάρχει ασφάλεια και ασφαλής δίοδος».

Επεσήμανε πάντως ότι «αυτό δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αλλά είναι και πράγμα που δεν ανακοινώνονται».

Ο κ.Κατσανιώτης ανέφερε ότι η όλη επιχείρηση απομάκρυνσης δεν θα αφορά μόνο Έλληνες, θα γίνει συντεταγμένα με ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, υπό τον συντονισμό της Γαλλίας.

Φαίνεται όμως ότι ο συντονισμός δεν λειτούργησε.

Τα μόνα δύο ουσιαστικά μεταφορικά αεροσκάφη που εξακολουθούν και πετούν  ένα C-130 της 356ΜΤΜ και ένα C-27J της 354ΜΤΜ  βρίσκονται εν πτήσει προς την Αίγυπτο ή έχουν ήδη προσγειωθεί σε αεροδρόμιο στο νότιο  τμήμα της χώρας.

Ο σκοπός της πτήσης των δύο μεταφορικών της ΠΑ δεν είναι ξεκαθαρισμένος.

Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες εάν τα αεροσκάφη θα πετάξουν μέχρι το Χαρτούμ σε αεροπορική βάση που ελέγχουν οι δυνάμεις  του Σουδάν με επικεφαλής τον στρατηγό Αμπντούλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν (όπως έκανε η Γαλλία σήμερα το πρωί) κάτι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν όχι αδύνατο, ή σε κάποιο άλλο αεροδρόμιο ή και σε κανένα, αναμένοντας απλώς στην Αίγυπτο τους Έλληνες που μπορεί να φτάσουν μέσω άλλων διεθνών αποστολών για να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα, όπως είναι και το πιο πιθανό σενάριο.

Το Χαρτούμ βρίσκεται κυρίως  υπό τον έλεγχο του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και ο σουδανικός Στρατός πολιορκεί την πόλη καθώς οι δυνάμεις των παραστρατιωτικών του RSF έχουν καταλάβει καίρια σημεία της πρωτεύουσας.

Η Γαλλία  απομάκρυνε σήμερα 200 υπηκόους της και υπηκόους άλλων χωρών μεταξύ αυτών και αδιευκρίνιστου αριθμού Ελλήνων.

Συνολικά  74  είναι μέχρι στιγμής οι Έλληνες στο Σουδάν που έχουν έρθει σε επικοινωνία με τις προξενικές αρχές και έχουν ζητήσει να απομακρυνθούν.

Αργά τη νύχτα το Σάββατο προς την Κυριακή 23 Απριλίου, Γάλλοι στρατιώτες από το Τζιμπουτί προσγειώθηκαν στον διάδρομο ενός σουδανικού στρατιωτικού αεροδρομίου, βόρεια του Καρτούμ. Η γαλλική Πρεσβεία ναύλωσε πολλά λεωφορεία  το πρωί της Κυριακής για να απομακρύνει περίπου 200 άτομα.

Η διέλευση της πρωτεύουσας, εν μέσω μιας εύθραυστης εκεχειρίας, κατέστησε δυνατή μέσω συμφωνίας με τα εμπόλεμα μέρη.

Οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι στην πρωτεύουσα.

Να τονιστεί πως οι περισσότερες χώρες όπως  οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Τουρκία και το Βέλγιο έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις για να απομακρύνουν τους εγκλωβισμένους πολίτες τους από το Χαρτούμ και άλλες περιοχές του Σουδάν, ενώ η κυβέρνηση Κ.Μητοστάκη και το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Άμυνας, στέλνει (αφού πάρει την έγκριση της ΕΕ) αεροσκάφη και προσωπικό (ιατρικό και στρατιωτικό) στη γειτονική του Σουδάν, Αίγυπτο, απλώς για να μεταφέρουν στην Ελλάδα όσους φτάσουν εκεί.

https://twitter.com/TheBrit96/status/1650140905251168256

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του απομάκρυναν από το Σουδάν τα μέλη του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού και τις οικογένειές τους.

«Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε μια περίπλοκη και ταχεία απομάκρυνση από το Σουδάν των βρετανών διπλωματών και των οικογενειών τους, σ’ ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της βίας και απειλών για το προσωπικό της πρεσβείας», έγραψε ο Ρίσι Σούνακ στο Twitter.

«Συνεχίζουμε να αναζητούμε όλες τις λύσεις για να βάλουμε τέλος στην αιματοχυσία στο Σουδάν και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των βρετανών υπηκόων που παραμένουν στη χώρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας διευκρίνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε αυτή την επιχείρηση «μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλίας και άλλους συμμάχους». Σ’ αυτή συμμετείχαν «περισσότερα από 1.200 μέλη» των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η ανακοίνωση αυτή από το Λονδίνο έγινε ενώ η Γαλλία και άλλες χώρες ανακοίνωσαν σήμερα την απομάκρυνση υπηκόων τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «διεξήγαγαν μια επιχείρηση για να απομακρύνουν το προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης από το Χαρτούμ».

https://twitter.com/Ashuu_Bgp/status/1650130952600059906

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!