Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Νότια Κορέα, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι είναι ο στρατιωτικός νόμος και πότε επιβάλλεται.
Όπως γράφει το BBC, ο στρατιωτικός νόμος είναι ένα προσωρινό καθεστώς διοίκησης από στρατιωτικές αρχές, που εφαρμόζεται σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, όταν θεωρείται ότι οι πολιτικές αρχές αδυνατούν να λειτουργήσουν.
Η επιβολή του στρατιωτικού νόμου μπορεί να έχει νομικές συνέπειες, όπως η αναστολή των συνήθων πολιτικών δικαιωμάτων και η επέκταση της στρατιωτικής νομοθεσίας.
Θεωρητικά, πρόκειται για προσωρινό μέτρο – ωστόσο, μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.
Η τελευταία φορά που κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα ήταν το 1979, όταν ο τότε μακροχρόνιος στρατιωτικός δικτάτορας Παρκ Τσουνγκ-χι δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος.
Η απόφαση του Γιουν να τον κηρύξει την Τρίτη το βράδυ σηματοδότησε την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε μετά την εγκαθίδρυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη χώρα το 1987.
Στην βραδινή τηλεοπτική του ομιλία, ο Γιουν αιτιολόγησε την απόφαση αυτή επικαλούμενος «αντικρατικές δυνάμεις» και την απειλή από τη Βόρεια Κορέα.
Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Γιουν ενήργησε περισσότερο σαν ένας πρόεδρος υπό πίεση, με την απόφασή του να υπαγορεύεται λιγότερο από εξωτερικές απειλές και περισσότερο από την απελπισμένη πολιτική του κατάσταση.
Ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης είναι σε θέση «παραίτησης» εδώ και μήνες, καθώς η αντιπολίτευση κατήγαγε σαρωτική νίκη στις γενικές εκλογές του Απριλίου, ενώ η δημοτικότητά του έχει μειωθεί συνεχώς λόγω διαφόρων σκανδάλων διαφθοράς που ξέσπασαν φέτος.