ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Δείτε το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο «Χ»

Συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο «Χ» αποκαλύπτει ότι στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. 

Δείτε το βίντεο

Αρμενία: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το δίλημμα οριοθέτησης των συνόρων

Η κυβέρνηση της Αρμενίας αντιμετωπίζει πιέσεις από όλες τις πλευρές σχετικά με ένα σχέδιο μεταφοράς στο Αζερμπαϊτζάν τεσσάρων χωριών που ελέγχει το Ερεβάν από τη δεκαετία του 1990. Για τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, η επιστροφή δεν γίνεται αρκετά γρήγορα, ενώ πολλοί Αρμένιοι αναρωτιούνται αν θα έπρεπε να συμβεί καθόλου.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν έδειξε στα μέσα Μαρτίου ότι ήταν έτοιμη να επιστρέψει μονομερώς τα χωριά. Οι υποστηρικτές του Πασινιάν λένε ότι η μονομερής παράδοση είναι μια χειρονομία που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει την οριστικοποίηση ενός συμφώνου οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Άλλοι το θεωρούν επίσης ως μια προληπτική κίνηση για να αρνηθούν στο Μπακού το πρόσχημα για την έναρξη περαιτέρω στρατιωτικής δράσης.

Η αρμενική εφημερίδα Hraparak ανέφερε στις 25 Μαρτίου ότι ο Πασινιάν είπε στα μέλη του Κόμματος Πολιτικών Συμβάσεων ότι η παράδοση των χωριών θα γίνει στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, η Lilit Miniasyan, βουλευτής Πολιτικών Συμβάσεων, είπε στο RFERL ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μεταβίβαση.

Τα εν λόγω τέσσερα εγκαταλελειμμένα χωριά βρίσκονταν στην περιοχή Gazakh του Αζερμπαϊτζάν την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, συνορεύοντας με τη βόρεια περιοχή Tavush της Αρμενίας.

Το σχέδιο μεταβίβασης της κυβέρνησης έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση στην Αρμενία, ειδικά μεταξύ των κατοίκων της Περιφέρειας Ταβούς, που ανησυχούν για αυξημένες απειλές για την ασφάλεια. Η παράδοση έχει τη δυνατότητα να διαταράξει την ικανότητα των Αρμενίων να ταξιδεύουν σε έναν αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Αρμενία με τη Γεωργία. Επί του παρόντος, ένα άλλο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ερεβάν-Τιφλίδα διέρχεται από στρατιωτικές θέσεις κοντά στο χωριό Baghanis, αλλά οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια παράκαμψη για να αποφύγουν αυτό το σημείο πνιγμού. Επιπλέον, αγωγοί που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο στην Αρμενία βρίσκονται κοντά στα χωριά που πρόκειται να επιστραφούν σύντομα.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης στο Ερεβάν αντιστέκονται στο σχέδιο παράδοσης της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα αποδυναμώσει την εθνική ασφάλεια της Αρμενίας, αυξάνοντας την ευπάθεια της χώρας στην πιθανότητα νέας επίθεσης από το Αζερμπαϊτζάν. Ο Πασινιάν απαντά ότι η άρνηση να συζητήσει με το Μπακού για την επιστροφή του εδάφους ενέχει ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο ανανέωσης της σύγκρουσης. Η γρήγορη επίλυση των διαφορών που καθυστερούν μια συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για την αποτροπή περαιτέρω βίας, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, ο Πασινιάν αναγνώρισε ότι τα τέσσερα εν λόγω χωριά ήταν πάντα μέρος του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με μια συμφωνία που υπογράφηκε το 1991 στο Αλμάτι του Καζακστάν. Τα χωριά – Baghanis Ayrim, Lower Askipara, Kheyrimli και Gizilhajili – καταλήφθηκαν από τις αρμενικές δυνάμεις τη δεκαετία του 1990, κατά τον πρώτο πόλεμο του Καραμπάχ, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1994 μετά την υπογραφή της διακήρυξης του Αλμάτι.

Στο πλαίσιο της αυξανόμενης εσωτερικής έντασης στην Αρμενία για το ζήτημα της παράδοσης, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στο Αζερμπαϊτζάν ενίσχυσαν τη φωτιά στο Ερεβάν.

Ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε από ένα εξέχον πρακτορείο ειδήσεων, Report.az, άφησε να εννοηθεί ότι εάν η Αρμενία δεν δώσει πίσω τα χωριά σύντομα, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν θα τα πάρει. Το σχόλιο αύξησε επίσης το διακύβευμα ζητώντας τη μονομερή επιστροφή όχι μόνο των τεσσάρων χωριών αλλά και τεσσάρων μικρών περιοχών του Αζερμπαϊτζάν εντός των αρμενικών συνόρων, που αποτελούν επίσης αντικείμενο διαμάχης.

«Είναι πιθανό ο Πασινιάν απλώς να προσπαθεί να παρατείνει τα πράγματα λέγοντας ότι αυτοί οι οικισμοί είναι το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Γιατί αυτή η δήλωση δεν σημαίνει τίποτα ακόμα. Έχουμε δει παρόμοια ρητορική από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας στο παρελθόν σε αρκετές περιπτώσεις, τα λόγια και οι πράξεις του επίσημου Ερεβάν δεν ταιριάζουν», αναφέρει το σχόλιο .

«Ο χρόνος λειτουργεί ενάντια στην Αρμενία. Εάν ο Πασινιάν σκέφτεται τη δύναμη και την κρατικότητά του, θα πρέπει να αποδείξει το λόγο του στην πράξη και να επιστρέψει οκτώ χωριά άνευ όρων. Διαφορετικά, τόσο η Αρμενία όσο και η διεθνής κοινότητα γνωρίζουν πολύ καλά τι θα συμβεί και είναι υπεύθυνες γι’ αυτό. Με άλλα λόγια, το Αζερμπαϊτζάν θα απελευθερώσει τα εδάφη του από τη στρατιωτική κατοχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η πολεμική στάση που διατυπώθηκε από τα φιλοκυβερνητικά μέσα έδωσε νέα ώθηση σε έναν πόλεμο λέξεων μεταξύ του Μπακού και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαντώντας στο μπαράζ των ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας, ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τον Νότιο Καύκασο, Toivo Klaar, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απειλές για ανανεωμένη στρατιωτική δράση του Αζερμπαϊτζάν.

«Χρειάζονται πραγματικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των συνόρων και όλες οι εδαφικές διαφορές πρέπει να διευθετηθούν ειρηνικά και ως μέρος μιας συμφωνημένης διαδικασίας», έγραψε ο Klaar σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντιδρώντας στα σχόλια του Κλάαρ, το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν είπε ουσιαστικά στον απεσταλμένο της ΕΕ να προχωρήσει σε αύξηση. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Aykhan Hajizada είπε ότι η Klaar δεν μπορεί «να απαλλαγεί από προκαταλήψεις και βλέπει μόνο τα κακά στη νόμιμη συζήτηση για την επιστροφή των χωριών του Αζερμπαϊτζάν, ενώ αγνοεί εντελώς τις εκκλήσεις για αγώνα για τη συνέχιση της παράνομης κατοχής στα αρμενικά μέσα ενημέρωσης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.