ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Συνιδρυτής OceanGate: «Ο κυβερνήτης του υποβρυχίου Titan ήταν προσηλωμένος στην ασφάλεια»

Η OceanGate είχε αρνηθεί την πιστοποίηση από τρίτους φορείς

Συνιδρυτής OceanGate: «Ο κυβερνήτης του υποβρυχίου Titan ήταν προσηλωμένος στην ασφάλεια»

Στην σχολαστικότητά του διευθύνοντα σύμβουλου της OceanGate Expeditions Στόκτον Ρας – ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τους υπόλοιπους τέσσερις επιβαίνοντες – αναφέρθηκε ο συνιδρυτής της εταιρείας, στην οποία ανήκε το βαθυσκάφος Titan.

Ο Γκιγιέρμο Σενλάιν ίδρυσε την OceanGate μαζί με τον Στόκτον Ρας το 2009, αλλά αποχώρησε το 2013 διατηρώντας ένα μικρό ποσοστό των μετοχών. Ο Στόκτον Ρας ήταν ο κυβερνήτης του Titan στη μοιραία αποστολή που ξεκίνησε την Κυριακή και κατέληξε σε τραγωδία.

«Ο Στόκτον ήταν ένας από τους πιο διορατικούς διαχειριστές κινδύνων που έχω συναντήσει. Απέφευγε το ρίσκο. Είχε βαθύτατη επίγνωση των κινδύνων μιας αποστολής στα βάθη του ωκεανού και ήταν προσηλωμένος στην ασφάλεια», δηλώνει ο Σενλάιν στο πρακτορείο Reuters.

Ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του βαθυσκάφους Titan προέκυψαν το 2018 στη διάρκεια συμποσίου με ειδικούς του κλάδου και έπειτα από αγωγή που κατέθεσε πρώην στέλεχος της OceanGate, η οποία διευθετήθηκε λίγους μήνες αργότερα.

Ο Σενλάιν τονίζει ότι εμπιστευόταν απολύτως τον Ρας, παρότι «υπήρχαν διαφωνίες» ορισμένες φορές. «Πιστεύω ότι κάθε καινοτομία του είχε δύο στόχους: Αφενός να διευρύνει τη δυνατότητα εξερεύνησης στα βάθη των ωκεανών και αφετέρου να το πετύχει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια», είπε στο Reuters.

Η OceanGate δεν έχει δώσει εξηγήσεις σε ειδικούς του κλάδου σχετικά με την απόφασή της να αρνηθεί την πιστοποίηση από τρίτους φορείς, όπως ο αμερικανικός ή ο νορβηγικός νηογνώμονας (American Bureau of Shipping ή DNV, αντιστοίχως).

Η έλλειψη πιστοποίησης δεν συνεπάγεται πως δεν υπάρχει ασφάλεια, υποστηρίζει ο Σενλάιν, ο οποίος προτρέπει τον κόσμο να μην κάνει εικασίες και να περιμένει το επίσημο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του δυστυχήματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρά την τραγωδία, θεωρεί πως είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα να συνεχίσει να εξερευνά τα βάθη των ωκεανών, υποστηρίζοντας ότι αυτός θα ήταν ο καλύτερος φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων. «Αφού διαπιστώσουμε τα λάθη που έγιναν, ας μάθουμε από αυτά και ας πάμε ξανά εκεί κάτω», λέει ο Γκιγιέρμο Σενλάιν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.