Η Στέλα Ασάνζ, σύζυγος του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε σήμερα πως θα εφεσιβάλει την απόφαση της Βρετανίας να εγκρίνει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να δικαστεί με διάφορες ποινικές κατηγορίες.
«Θα το παλέψουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε τρόπο έφεσης» δήλωσε στους δημοσιογράφους αποκαλώντας την απόφαση «παρωδία». «Θα χρησιμοποιήσω κάθε ώρα στη διάρκεια της ημέρας παλεύοντας για τον Τζούλιαν μέχρι να απελευθερωθεί, μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Η Στέλα Ασάνζ είπε πως ο σύζυγός της μπορεί να οδηγηθεί στην αυτοκτονία, αν εκδοθεί στις ΗΠΑ. «Ο Τζούλιαν θέλει να ζήσει, με την πιθανότητα της ελευθερίας, την πιθανότητα να είναι μαζί με τα παιδιά του και μαζί μου. Αν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνθήκες υπό τις οποίες θα βρίσκεται θα είναι πολύ καταπιεστικές» είπε.
«Θα τον οδηγήσουν να θέσει τέρμα στη ζωή του» είπε η Στέλα Ασάνζ.
Νωρίτερα σήμερα η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε το αμερικανικό αίτημα για έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ κατηγορία συνωμοσίας για την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.
Η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ υπέγραψε σήμερα την εντολή έκδοσης.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks έχει περιθώριο 14 ημερών για να ασκήσει έφεση.
Οι συνήγοροί του είπαν ότι η έφεση θα ασκηθεί. «Σήμερα δεν είναι το τέλος της μάχης. Είναι μόνο η αρχή μιας νέας νομικής μάχης. Θα ασκήσουμε έφεση μέσω του νομικού συστήματος. Αλλά είναι μία μαύρη ημέρα για την ελευθεροτυπία και για τη βρετανική δημοκρατία», ανέφερε ο ιστότοπος WikiLeaks στο Twitter.
Θα τον δικάσουν για κατασκοπεία
Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.
Σημειώνεται ότι ο Ασάνζ κρατείται στις βρετανικές φυλακές υψηλής ασφαλείας Belmarsh από το 2019, μετά από χρόνια διαμονής του εντός της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Η έκδοσή του στις ΗΠΑ είχε αρχικά απαγορευτεί από Βρετανό δικαστή για λόγους ψυχικής υγείας, αλλά η απαγόρευση ανατράπηκε σε ανώτερο βαθμό.