ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Στο στόχαστρο το Telegram: Οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα και για τον αδελφό του Πάβελ Ντούροφ

Την πληροφορία δημοσιεύει το Politico, το οποίο έχει γνώση του σχετικού γαλλικού εγγράφου.

Στο στόχαστρο το Telegram: Οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα και για τον αδελφό του Πάβελ Ντούροφ

Ο γαλλικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα και για τον αδελφό του ιδρυτή του Telegram Πάβελ Ντούροφ κάτι που σημαίνει ότι η εφαρμογή επικοινωνίας τίθεται στο στόχαστρο της Δύσης. 

Την πληροφορία δημοσιεύει το Politico, το οποίο έχει γνώση του σχετικού γαλλικού εγγράφου.

Από αυτό προκύπτει πως η γαλλική μυστική έρευνα για το Telegram έχει ξεκινήσει μήνες νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται πως ο Πάβελ Ντούροφ συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου από τη γαλλική αστυνομία στο αεροδρόμιο Le Bourget του Παρισιού, ύστερα από ενημέρωση πως θα προσγειωνόταν στη γαλλική πρωτεύουσα από το Αζερμπαϊτζάν με το ιδιωτικό του τζετ.

Η σύλληψή του προκάλεσε μια διπλωματική κρίση με τα social media στο επίκεντρο αλλά και διεθνείς αντιδράσεις, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση σχετικά με τα όρια της ελευθερίας του λόγους και της ευθύνης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον έλεγχο του περιεχομένου που διακινούν οι χρήστες.

Μεταξύ των υποστηρικτών του Ντούροφ είναι και ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας της τεχνολογίας Έλον Μάσκ.

Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν αφού η διοίκηση της πλατφόρμα, που αποκαλύπτει επίσης και τις καταστροφικές ουκρανικές επιχειρήσεις, δεν έδωσε «καμία απάντηση» σε προηγούμενο δικαστικό αίτημα για ταυτοποίηση χρήστη του Telegram, σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε στο POLITICO από άτομο άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση.

Το έγγραφο τονίζει επίσης «τη σχεδόν ανύπαρκτη συνεργασία της Telegram» τόσο με τις γαλλικές όσο και με τις ευρωπαϊκές αρχές σε άλλες περιπτώσεις.

Τα εντάλματα σύλληψης για τους Πάβελ και Νικολάι Ντούροφ εκδόθηκαν στις 25 Μαρτίου και περιλαμβάνουν κατηγορίες για «συνενοχή στην κατοχή, διανομή, προσφορά ή διάθεση πορνογραφικών εικόνων ανηλίκων σε οργανωμένη ομάδα».

Εκτός από την έλλειψη συνεργασίας του Telegram με τις αρχές, καθώς δεν απάντησε στο αίτημα των γαλλικών αρχών για ταυτοποίηση του συλληφθέντα, το έγγραφο ανέφερε τη χρήση της πλατφόρμας «από πολυάριθμες εγκληματικές ομάδες» στην αιτιολόγησή του για τα εντάλματα σύλληψης για τους αδελφούς Ντούροφ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος από τους δύο εμπλέκεται άμεσα σε οποιαδήποτε από τις παράνομες δραστηριότητες που εντοπίστηκαν από την έρευνα.

Ο ρωσικής καταγωγής μεγιστάνας Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος κατέχει επίσης και τη γαλλική ιθαγένεια, ίδρυσε μαζί με τον αδελφό του το Telegram το 2013.

Η πλατφόρμα έχει φτάσει σε σχεδόν το ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως και έχει γίνει ένα κρίσιμο εργαλείο ανταλλαγής μηνυμάτων για πολιτικούς αντιφρονούντες, στρατηγούς στα πεδία των μαχών, αλλά και διάφορους εγκληματίες.

Η διοίκηση του Telegram ακολουθεί μια πολιτική όπου δεν δίνει στοιχεία για τους χρήστες στις αρχές.

Μετά τη σύλληψη του Ντούροφ, η Μόσχα ζήτησε από τη Γαλλία να παρουσιάσει σοβαρά στοιχεία για σε βάρος του ιδιοκτήτη του Telegram.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ισχυρίστηκε πως η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση, τονίζοντας πως η έρευνα και οι διώξεις είναι αποκλειστική ευθύνη της Δικαιοσύνης.

Η ημέρα της κρίσης για τον Ντούροφ

Σημειώνεται πως η ανάκριση του Ντούροφ παρατάθηκε στη μέγιστη διάρκεια των 96 ωρών και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη. Δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας εξήλθαν βιαστικά από το γραφείο καταπολέμησης διαδικτυακής απάτης, στα προάστια του Παρισιού, στο οποίο εικάζεται ότι κρατούνταν ο Ντούροφ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ιδιοκτήτης του Telegram αναμένεται να μεταφερθεί στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες θα αποφασίσουν εάν θα του απαγγείλουν κατηγορίες ή θα τον αφήσουν ελεύθερο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.