Αποκλεισμένοι από Βορρά και ανατολικά, όπου βρίσκεται το Ισραήλ, και δυτικά από τη θάλασσα είναι οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.
Η μόνη διέξοδος, αυτή στη νότια προς τη χερσόνησο του Σινά, ήταν πάντα ελεγχόμενη από την Αίγυπτο, που τώρα προχωρά και ένα βήμα πιο πέρα χτίζοντας τείχος.
Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν επίσης ότι οι αιγυπτιακές αρχές καθαρίζουν μια μεγάλη έκταση κοντά στα σύνορα, η οποία θα μπορούσε να φιλοξενήσει -προσωρινά ή όχι- έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων.
Πρόκειται για ενέργειες που γίνονται όσο το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, στην Ράφα. Στην πόλη έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας το οποίο έχει εκκαθαριστεί από τον ισραηλινό στρατό.
Η Αίγυπτος έχει κατασκευάσει περισσότερα από 3 χιλιόμετρα τείχους τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώνει η έρευνα του BBC πάνω σε δορυφορικές εικόνες.
Ενώ στις 14 Φεβρουαρίου φαίνονταν περίπου 800 μέτρα τείχους, πιο πρόσφατες εικόνες δείχνουν ότι έχουν πλέον ανεγερθεί πάνω από 4 χιλιόμετρα. Το τείχος φαίνεται να κατασκευάζεται ταυτόχρονα σε τρία σημεία ενώ φαίνονται και μηχανήματα έργου.
Το οπτικό υλικό δείχνει ότι οι Αιγύπτιοι καθαρίζουν μια έκταση 16 τετρ. χιλιομέτρων από τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά η εργασία επεκτάθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Οι αιγυπτιακές αρχές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και ότι η περιοχή προορίζεται για σημείο συγκέντρωσης υλικοτεχνικής υποδομής για την παροχή βοήθειας.
Ωστόσο μαρτυρίες αυτοπτών λένε ότι οι τεχνικές εργασίες είναι πολύ μεγάλης κλίμακας και ότι δεν έχει ακούσει κάτι για δημιουργία κόμβου εφοδιασμού.
Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δηλώνει σταθερά ότι δεν θα ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες. Έχει υιοθετήσει αυτή τη στάση, όπως σημειώνει το BBC, επειδή δεν θέλει να εμφανιστεί συνυπεύθυνη για τη μεγάλης κλίμακας εκτόπιση των Παλαιστινίων, αλλά και λόγω οικονομικών ανησυχιών και ανησυχιών για την ασφάλεια.
Κολοσσιαίος καταυλισμός στην έρημο του Σινά
Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται πως όπως είχε αποκαλύψει η Wall Street Journal στις 8 Φεβρουαρίου, οι Αρχές της Αιγύπτου οικοδομούν πελώριο καταυλισμό, που περιβάλλεται από ψηλά τείχη από μπετόν, στην έρημο του Σινά.
Το Κάιρο ανησυχεί για ενδεχόμενη μαζική έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας όταν ο στρατός του Ισραήλ αρχίσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, εξηγεί το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους και ειδικούς, αναφέρει πως περίπου 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να φιλοξενηθούν σε σκηνές στον καταυλισμό, που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Satellite photos show Egypt building a new wall near the Gaza border. The construction comes as reports indicate Egypt will create a large buffer zone in this area. (Images: @Maxar)
In a briefing I attended today, Israeli Defense Minister Yoav Gallant said, “The State of Israel… pic.twitter.com/LKH61hrnQX
— Trey Yingst (@TreyYingst) February 16, 2024
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.