ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στις ΗΠΑ δεν έχουν απλές προεδρικές εκλογές: Έχουν σύγκρουση δύο κόσμων...
prodeals

Τι σημαίνει ο ξαφνικός φόβος των ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων από την ΑΙ: Πόσο πιθανό είναι το σενάριο του «Terminator»

Η Ουάσινγκτον ζήτησε από Ρωσία και Κίνα να δεσμευτούν ότι θα παραμείνει ο έλεγχός τους σε ανθρώπους

Τι σημαίνει ο ξαφνικός φόβος των ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων από την ΑΙ: Πόσο πιθανό είναι το σενάριο του «Terminator»

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο κάποια από τα μεγάλα πυρηνικά οπλοστάσια του πλανήτη να βρεθούν υπό τον έλεγχο της ΑΙ, δηλαδή της τεχνητής νοημοσύνης.

Για το λόγο αυτό οι Αμερικανοί ζητούν κυρίως από την Ρωσία και την Κίνα, «να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να δεσμευτούν ότι δεν θα αφήσουν στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) την απόφαση για πυρηνική επίθεση».

Αυτό γιατί η ΑΙ επεκτείνεται σε στρατιωτικές εφαρμογές.

Η Γαλλία και η Βρετανία, οι μόνες πυρηνικές δυνάμεις στην Ευρώπη, έχουν ήδη ακολουθήσει το παράδειγμα της «ξεκάθαρης και ισχυρής δέσμευσης» να παραμείνει σε ανθρώπινα χέρια ο έλεγχος του «κόκκινου κουμπιού», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Πολ Ντιν, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον έλεγχο των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Αυτό σημαίνει πως ακόμα μία ταινία επιστημονικής φαντασίας, τείνει να γίνει πραγματικότητα και να φερόμαστε στον «Terminator», το πασίγνωστο κινηματογραφικό έργο με πρωταγωνιστή τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Όλοι θυμούνται το βασικό σενάριο της ταινίας με βάση το οποίο η ανθρωπότητα έχει σχεδόν εκμηδενιστεί από έναν πυρηνικό πόλεμο τον οποίο όμως δεν τον ξεκίνησαν οι άνθρωποι των αντιπάλων υπερδυνάμεων αλλά η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία ονομάζονταν «Skynet» και είχε υπό τον έλεγχο της το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με το σενάριο, σε κάποια στιγμή της ύπαρξης της θεώρησε ως βασικό εχθρό τον άνθρωπο και ξεκίνησε από μόνη της πυρηνική επίθεση κατά της Ρωσίας με αποτέλεσμα να υπάρξει η αντίστοιχη αμοιβαία απάντηση.

Το αποτέλεσμα ήταν η εκμηδένιση του μεγαλύτερου μέρους της ανθρωπότητας.

Δε θα σταθούμε στην τάση που υπάρχει να επιβεβαιώνονται ταινίες και σειρές τα τελευταία χρόνια, αλλά στο γεγονός ότι οι ίδιοι άνθρωποι που δημιούργησαν την τεχνητή νοημοσύνη έχουν αυτή τη στιγμή αρχίσει να φοβούνται το ίδιο τους το δημιούργημα.

Φοβούνται τόσο πολύ ώστε να ζητούν από αντίπαλες υπερδυνάμεις να δεσμευτούν πως δεν θα επιτρέψουν στην τεχνητή νοημοσύνη να έχει πρόσβαση στα πυρηνικά οπλοστάσια.

Σε ένα πλαίσιο εξομάλυνσης των στρατιωτικών επικοινωνιών τους, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας άρχισαν τον Ιανουάριο νέο γύρο συζητήσεων  για τα πυρηνικά όπλα

«Θα χαιρετίζαμε μια ανάλογη δήλωση από την Κίνα και τη Ρωσική Ομοσπονδία» είπε ο Ντιν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Γραφείου Ελέγχου Εξοπλισμών, Αποτροπής και Σταθερότητας.

«Πιστεύουμε πως πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό κανόνα υπεύθυνης συμπεριφοράς και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτο στο πλαίσιο του P5» είπε, αναφερόμενος στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις του Ντιν έρχονται την ώρα που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιχειρεί να εμβαθύνει σε έναν ανεξάρτητο γύρω συνομιλιών με την Κίνα τόσο για την πολιτική χρήσης των πυρηνικών όπλων όσο και για την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ΑΙ ήταν βασικό θέμα συζήτησης στις συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι στο Πεκίνο στις 26 Απριλίου, σε μία επίσκεψη στην οποία οι Κινέζοι έδειξαν μεγάλη περιφρόνηση για τον Αμερικανό αξιωματούχο.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν τότε να προχωρήσουν τις πρώτες διμερείς συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε τότε ο Μπλίνκεν, ο οποίος διευκρίνισε ότι στις συζητήσεις θα εξεταστούν οι κίνδυνοι και οι προοπτικές της νέας τεχνολογίας αν και για το ορατό μέλλον δεν προβλέπονται επίσημες διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Η Κίνα, η οποία μεγαλώνει το πυρηνικό οπλοστάσιό της, είχε καλέσει τον Φεβρουάριο τις πυρηνικές δυνάμεις να διαπραγματευτούν συνθήκη με την οποία δεσμεύονται να μην εξαπολύσουν πρώτες πυρηνική επίθεση.

Η σκέψη της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στα πυρηνικά οπλοστάσια αποσκοπούσε στην υποτιθέμενη ανώτερη ικανότητα της, να αξιολογήσει κινδύνους, επιθέσεις και απειλές και αν είναι δυνατόν η ίδια να πλήξει τον αντίπαλο, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα πριν το κάνει αυτός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο Ρωσία και Κίνα έχουν δυσπιστία απέναντι στις ΗΠΑ, γιατί θεωρητικά τουλάχιστον εάν μία χώρα κρυφά και μυστικά έδινε τον έλεγχο των πυρηνικών της στην τεχνητή νοημοσύνη ενώ οι άλλες δύο παρέμειναν στην «χειρονακτική» χρήση, είναι σαφές πως η χώρα αυτή θα είχε ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.