ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Το «colpo grosso» του Β.Πούτιν: Το Αζερμπαϊτζάν στους BRICS και το φυσικό αέριο της ΕΕ στα χέρια της… Μόσχας

Ολοκληρώνεται η ένταξη του Μπακού στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας

Το «colpo grosso» του Β.Πούτιν: Το Αζερμπαϊτζάν στους BRICS και το φυσικό αέριο της ΕΕ στα χέρια της… Μόσχας

Το Αζερμπαϊτζάν υπέβαλε σήμερα την επίσημη αίτηση για ένταξη στην ομάδα BRICS, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Αϊκάν Χατζιζαντά.

Η πρόθεση του Μπακού να γίνει μέλος των BRICS είχε ήδη αποτυπωθεί σε κοινή διακήρυξη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Κίνας, η οποία υπογράφηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Αστάνα στις αρχές Ιουλίου.

Επιπλέον, η πρόεδρος του κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν, Σαχίμπα Γκαφαρόβα, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της 10ης Κοινοβουλευτικής Συνόδου των BRICS στην Αγία Πετρούπολη ότι η χώρα της επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος των BRICS.

Ταυτόχρονα, οι ροές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν αυξηθεί κάθετα το τελευταίο διάστημα.

Η ΕΕ και οι αφελείς των Αθηνών ενδιαφέρονται βέβαια μόνο να μπορούν να κομπάζουν για το «αμερικανικό» φυσικό αέριο του TAP, παρά το γεγονός ότι η πραγματικότητα εν προκειμένω διαψεύδει την πολιτική ατζέντα, καθώς πάνω από το 50% του αερίου που περνά από τον αγωγό, προέρχεται από τη Ρωσία!

Ο αγωγός αυτός αποφέρει τεράστιο γεωπολιτικό κέρδος για το Αζερμπαϊτζάν, όπως και ο Turkish Stream για την Τουρκία, αλλά και οι δύο έχουν ένα κοινό σημείο: υπενθυμίζουν διαρκώς την αποτυχία της Ελλάδας να αναλάβει τη θέση ισχύος στην ενέργεια, που απλόχερα της προσφέρθηκε από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά, όχι μόνο παρέδωσαν χωρίς καμία ουσιαστική πίεση στην Τουρκία τον South Stream, για να κατασκευαστεί ως Turkish Stream, αλλά και επισφραγίστηκε και μία παγκόσμια πρωτιά: η κυβέρνηση Σαμαρά υπέγραψε την πρώτη συμφωνία είσπραξης μηδενικών τελών μεταφοράς σε αγωγό φυσικού αερίου!

Η ελληνική διπλωματία, ως προέκταση της πολιτικής της ΕΕ στην περιοχή, αλλά και ως εθνική πολιτική θέση, έχει αποτύχει σε κάθε επίπεδο, με τη Ρωσία να ασκεί realpolitik με το «όπλο» της ενέργειας, όσο η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν «εναγκαλίζονται» με τη Μόσχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πλέον, τόσο η ΕΕ εξαρτάται σχεδόν ολικά από μία χώρα-μέλος των BRICS και το ρωσικό φυσικό αέριο, όσο και η Ελλάδα βλέπει τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη να εξαφανίζεται μπροστά σε δύο ιστορικούς εχθρούς της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.