Στη σύλληψη ενός Έλληνα επιχειρηματία προχώρησαν οι γαλλικές αρχές (μετά από αίτημα των ΗΠΑ), τον οποίον κατηγορούν ότι βοήθησε τη Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων.
Πρόκειται για τον Έλληνα επιχειρηματία Νικόλαο Μπογονικολό, ιδιοκτήτη της Aratos Group, εταιρείας τεχνολογιών που συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, και εναντίον του ασκήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν ποινική δίωξη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο!
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο των Αμερικανών και την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στον κβαντικό υπολογισμό και τις πυρηνικές δοκιμές για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας.
Η γαλλική αστυνομία -κατόπιν αίτησης του FBI- τον συνέλαβε στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και τελεί υπό κράτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρέον Πις: «Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες σύμμαχες χώρες, ο κατηγορούμενος και η Aratos Group είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς. Το Γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια».
Ενώ ο υποδιευθυντής του FBI Μάικλ Ντρισκόλ ανέφερε για την σοβαρότατη αυτή υπόθεση ότι: «Ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών με ενορχηστρωτή τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους».
Ο κ. Πις ευχαρίστησε το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Justice Department’s Office of International Affairs) για τη βοήθειά του στην υπόθεση αυτή, τα γραφεία νομικών ακόλουθων του FBI στο Παρίσι και την Ολλανδία και το γραφείο ακόλουθων του Γραφείου Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ στο Παρίσι για τη βοήθειά τους στην υπόθεση αυτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαριστούν τις γαλλικές και ολλανδικές αρχές για τη βοήθειά τους.
«Αυτές οι κατηγορίες καταδεικνύουν τη δέσμευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποτρέψει το ενδεχόμενο να περιέλθει ευαίσθητη τεχνολογία στα χέρια ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν», δήλωσε ο Μάθιου Ολσεν (Matthew G. Olsen) από το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. «Δεν θα ανεχθούμε όσους θα παραβιάσουν τους νόμους των ΗΠΑ για να επιτρέψουν σε αυταρχικά καθεστώτα και άλλα εχθρικά έθνη να χρησιμοποιήσουν προηγμένη τεχνολογία για να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές αξίες σε όλο τον κόσμο», τόνισε.
«Εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο από το 2017»
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Μπογονικολός εμπλέκεται από το 2017 σε λαθρεμπόριο στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης προς τη Ρωσία, παραβιάζοντας την αμερικανική νομοθεσία. Μερικοί από τους Ρώσους τελικούς χρήστες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη Στρατιωτική Μονάδα 33949, μέρος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, γνωστή ως SVR.
Με βάση την καταγγελία, ο επιχειρηματίας προσλήφθηκε ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μια θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, είπαν στον κατηγορούμενο να έρθει μόνος στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο».
Σχετικά με μια επόμενη παραγγελία, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία . . . Ευαίσθητη υπόθεση. . . Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή (των ΗΠΑ)».
Ο κατηγορούμενος υπέγραψε επίσης πολλές ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε εταιρείες των ΗΠΑ, πιστοποιώντας ότι η εταιρεία ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων αντικειμένων, ότι η εταιρεία δεν θα επανεξήγαγε τα αγαθά αλλού και ότι τα αγαθά δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων.
Ποιος είναι ο Νικόλας Μπογονικολός
Στο έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τον Μπογονικολό.
Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Aratos Group (ιδρύθηκε το 2003) στην οποία ανήκουν αρκετές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και την Ολλανδία. Οι εταιρείες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, δηλώνουν ότι έχουν εμπειρία σε θέματα όπως οι «τεχνολογίες που αφορούν το Διάστημα», την «Εσωτερική Ασφάλεια» (Homeland Security) και τις τεχνολογίες Blockchain που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin.
Ο ίδιος έχει γράψει το βιβλίο «Η Νέα Οικονομία του Blockchain».
Ο Μπογονικολός, κατά το FBI, έχει σπουδές στα μαθηματικά και έχει μεταπτυχιακό, αλλά και διδακτορικό από το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο της Ουκρανίας.
Ειδικότερα το αμερικανικό υπουργείο εστιάζει σε μία από τις εταιρείες του Aratos group, τη ForceApp, με έδρα την Ολλανδία και ειδίκευση τις χρήσεις του Διαστήματος και του Blockchain για την άμυνα. Ο συλληφθείς είναι «στρατηγικός σύμβουλος» της εταιρείας.
Επιπλέον καταγράφεται στην ιστοσελίδα της ForceApp ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.
Κατέχει ακόμη, πάντα κατά την ForceApp, πατέντες σε τεχνολογίες που αφορούν το Ίντερνετ, την τεχνητή νοημοσύνη και του blockchain στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ο Μπογονικολός φέρεται ακόμη να έχει «εκτεταμένη ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητα στους τομείς όπου έχει εμπειρία».
Άλλη μία από τις εταιρείες του Aratos, σε ρεπορτάζ του 2020, φερόταν να ετοιμάζει έναν Σταθμό Πλατφόρμας Μεγάλου Ύψους (High Altitude Platform Station – HAPS) που προορίζονται για την επιτήρηση μεγάλων περιοχών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα HAPS πετούν στην στρατόσφαιρα, δηλαδή σε ύψος 20-25 χιλιομέτρων.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2020 από την Aratos HAPS, με έδρα την Ολλανδία. Κύριος μέτοχος με το 55% είναι ο Όμιλος Aratos ενώ πρόεδρός της είναι ο Μπογονικολός.
Η ανάπτυξη του drone είχε αρχίσει με την υποστήριξη του υπουργείου Άμυνας της Ολλανδίας, την κάλυψη μέρους του κόστους από την επενδυτική εταιρεία KYLLA και από ίδια κεφάλαια του Ομίλου Aratos. Το τελικό προϊόν αναμενόταν να είναι έτοιμο «σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφερόταν τότε.