ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Με λένε Στέφανο»! Ξανασυστήνεται μετά από ένα χρόνο!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Το ιρανικό Ναυτικό απέπλευσε από τους ναυστάθμους του και πήρε θέσεις μάχης εν αναμονή της ισραηλινής επίθεσης (upd)

Εκατοντάδες πλοία και μικρότερα σκάφη επιφανείας απέπλευσαν από τους ναυστάθμους τους σε θέσεις «αγκίστρωσης» μέσα στον Κόλπο

Το ιρανικό Ναυτικό απέπλευσε από τους ναυστάθμους του και πήρε θέσεις μάχης εν αναμονή της ισραηλινής επίθεσης (upd)

Το ιρανικό Ναυτικό απέπλευσε από τους ναυστάθμους του και έχει πάρει θέσεις μάχης εν αναμονή της ισραηλινής επίθεσης, εκτελώντας διπλή αποστολή: Διασπορά των μέσων του για προστασία από πιθανή εναέρια προσβολή, αλλά και προετοιμασία για κτύπημα κατά των αμερικανικών στόλων και απόκτηση ελέγχου στα στενά του Ορμούζ.

«Ο IDF προετοιμάζει μια απάντηση στην άνευ προηγουμένου και παράνομη ιρανική επίθεση εναντίον Ισραηλινών αμάχων και του Ισραήλ», δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχε την εξουσία να μιλήσει δημόσια για το θέμα.

Δεν διευκρίνισε τη φύση ή το χρόνο της απάντησης. Ωστόσο πηγές των ΗΠΑ αναφέρουν ότι μπορεί να συμβεί επίθεση από το Ισραήλ «σε άμεσο χρονικό πλαίσιο» στο Ιράν. Το Ιράν απείλησε να απαντήσει επίσης άμεσα.

Το Ναυτικό του Ιράν είναι χωρισμένο σε δύο Κλάδους: Το τακτικό επιχειρεί με μεγάλες κορβέτες, φρεγάτες και πυραυλακάτους ενώ διαθέτει και περισσότερα από 20 υποβρύχια. Η ζώνη ευθύνης του είναι κυρίως τα Στενά του Ορμούζ, ο Κόλπος του Ομάν και ο Ινδικός Ωκεανός.

Για τα ρηχά νερά του Περσικού, τα 22 μίνι-υποβρύχια κλάσης Ghadir (βορειοκορεατικά κλάσης Yono) κρίνονται ιδανικά για ενέδρες.

Ο δεύτερος Κλάδος είναι οι ναυτικές δυνάμεις του παραστρατιωτικού Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης οι οποίοι διαθέτουν πάνω από 1.500 ταχύπλοα σχεδιασμένα ειδικά για μαζικές ταχείες επιθέσεις στις παράκτιες περιοχές του Περσικού Κόλπου.

Στην αμερικανική άσκηση Millennium Challenge 2002 ο Στρατηγός των Πεζοναυτών Paul Van Riper είχε εφαρμόσει ανάλογη στρατηγική: στα πρότυπα του Ιράν, η ‘Red Team’ εξαπέλυσε προληπτική επίθεση εναντίον μιας αμερικανικής αμφίβιας αποβατικής δύναμης με ένα τεράστιο φράγμα πυρός από πυραύλους cruise κατά μονάδων επιφανείας προκαλώντας κορεσμό των προηγμένων συστημάτων αεράμυνας Aegis των πλοίων του Ναυτικού.

Η συνδυασμένη μαζική επίθεση ταχυπλόων «στοίχισε» στην ‘Blue Team’ δεκαέξι πλοία (!) και 20.000 απώλειες.

Το Ιράν διαθέτει ένα εντυπωσιακό απόθεμα 3.000 και πλέον ναρκών που θα μπορούσαν να ποντίσουν μικρά σκάφη κλάσης Ashora, υποβρύχια, κορβέττες, ελικόπτερα κ.ο.κ.

Επίσης, ιρανικής κατασκευής drones και εγχώρια εκρανοπλάνα Bavar-2 θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για αναγνώριση των θέσεων ναυτικών μονάδων του αντιπάλου, μεταδίδοντας τις συντεταγμένες των στόχων σε επάκτιες συστοιχίες βλημάτων εδάφους-επιφανείας C-802 ‘Silkworm’ ή εγχώριων αντιγράφων πυραύλων cruise τύπου Noor.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται ότι οι κινεζικής προέλευσης ‘Silkworm’ έχουν εμβέλεια 120 μίλια ενώ πύραυλοι Ghadir που βρίσκονται υπό ανάπτυξη θα διαθέτουν βεληνεκές 200 μίλια. Σε ορισμένα σημεία του Περσικού το πλάτος του κυμαίνεται από μόλις 35 έως 212 μίλια….

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.