ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Το Ισραήλ κηρύσσει «νέα φάση» πολέμου μετά τις εκρήξεις των βομβητών – Στον Λίβανο η προσοχή

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ανάμειξη στις εκρήξεις και προειδοποίησαν για «κλιμάκωση» της σύγκρουσης

Το Ισραήλ κηρύσσει «νέα φάση» πολέμου μετά τις εκρήξεις των βομβητών – Στον Λίβανο η προσοχή

Οι εξελίξεις στον Λίβανο και οι κινήσεις του Ισραήλ στα σύνορα έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Το προηγούμενο διήμερο χαρακτηρίστηκε από τις εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων της Χεζμπολάχ που όλα δείχνουν ότι είχαν παγιδευτεί από το Ισραήλ το οποίο ως τώρα τηρεί σιγήν ιχθύος.

Από τις εκρξήξεις σκοτώθηκαν 12 άτομα και τραυματίστηκαν σχεδόν 3.000 την Τρίτη, ενώ 20 άτομα σκοτώθηκαν χθες και 450 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για τις υβριδικές αυτές επιθέσεις ενώ πολλαπλές πηγές δείχνουν Μοσάντ ως υπεύθυνη. Το Ισραήλ ωστόσο δεν έχει σχολιάσει το παραμικρό.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το Ισραήλ είπε στην Ουάσινγκτον την Τρίτη ότι επρόκειτο να κάνει κάτι στον Λίβανο, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κήρυξε μια «νέα φάση» του πολέμου, με τον ισραηλινό στρατό να στρέφει την προσοχή του στον Λίβανο.

Την ίδια ώρα η Χεζμπολάχ άρχισε να καταστρέφει όσους βομβητές είχε ακόμη στην κατοχή της και δεν είχαν εκραγεί ενώ εξαπέλυσε την πρώτη της διασυνοριακή επίθεση κατά του Ισραήλ μετά τις εκρήξεις βομβητών, με ρουκέτες στον βορρά. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις ρουκέτες αυτές στην Άνω Γαλιλαία.

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ανάμειξη στις εκρήξεις και προειδοποίησαν για «κλιμάκωση» της σύγκρουσης, με την ατάκα του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι χαρακτηριστική της κατάστασης, καθώς είπε ότι αυτός είναι τώρα ο πλησιέστερος σε περιφερειακό πόλεμο από τη δεκαετία του 1970.

Ισραηλινή επίθεση στον Νότιο Λίβανο τη νύχτα

Εντωμεταξύ, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επτά περιοχές του Λιβάνου σε στρατιωτικά κτίρια και μια αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ.

Οι IDF επιτέθηκαν επίσης σε διάφορες περιοχές στο νότιο Λίβανο με πυρά πυροβολικού, ανέφεραν επίσης.

ΒΒC: Στην Ουάσινγκτον υπάρχει μια αίσθηση απελπισίας

Χαρακτηριστικό του όλου κλίματος είναι το ρεπορτάζ του BBC για το κλίμα στην Ουάσινγκτον μετά τις επιθέσεις υβριδικού πολέμου στη Χεζμπολάχ

«Μεταξύ των αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον, το κλίμα θυμίζει τα επακόλουθα δύο προηγούμενων ισραηλινών επιθέσεων – το φονικό χτύπημα στη βάση της ιρανικής διπλωματίας στη Δαμασκό τον Απρίλιο- και τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη τον Ιούλιο.

Και στις δύο περιπτώσεις οι ΗΠΑ πήραν αποστάσεις από τις ισραηλινές ενέργειες, φοβούμενες ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη σπίθα για έναν περιφερειακό πόλεμο – αλλά προετοιμάστηκαν για την απάντηση, θωρακίζοντας τον σύμμαχό τους τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά.

Με τη συνήθη προσεκτικά προετοιμασμένη και διπλωματικά επιφυλακτική γλώσσα του, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες» σχετικά με την έκρηξη των βομβητών.

Αλλά στο παρασκήνιο, θα υπάρξει άλλη μια αγωνιώδης προσπάθεια την Ουάσινγκτον να βοηθήσει το Ισραήλ να προστατευθεί, αυτή τη φορά από μια πιθανή απάντηση της Χεζμπολάχ.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και πάλι μια μόλις και μετά βίας κρυμμένη αίσθηση εκνευρισμού για την πιθανότητα οι επιθέσεις να καταλήξουν σε σημαντικό λάθος υπολογισμό».

Συνάντηση Μπλίνκεν με ευρωπαίους διπλωμάτες

Ο Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με Ευρωπαίους ομολόγους του για να συζητήσουν για την κρίση που βαθαίνει στη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν ότι ο Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι και οι Γάλλοι και Ιταλοί ομόλογοί τους θα συζητήσουν τις κοινές προτεραιότητες – συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας.

Αλλά διπλωμάτες είπαν ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν αναπόφευκτα στη μαζική επίθεση με την έκρηξη των βομβητών εναντίον μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Και το ερώτημα θα είναι τι -αν κάτι- μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο Μπλίνκεν λέει ότι είναι επιτακτική ανάγκη καμία πλευρά να μην κάνει τίποτα για να εξαπλωθεί περαιτέρω η σύγκρουση. Και λέει ότι η λύση στις διασυνοριακές εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ παραμένει η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ συμμερίζεται αυτή την ανάλυση. Οι διπλωμάτες μιλούν ανοιχτά για τους κινδύνους ενός ευρύτερου πολέμου, σημειώνει το BBC.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.