Το ΝΑΤΟ, επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τεράστιο αριθμό απωλειών σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Μάλιστα, το γερμανικό στράτευμα (Bundeswehr) εκτιμά ότι μια στρατιωτική εισβολή θα μπορούσε να γίνει τη δεκαετία που διανύουμε.
Ο ανώτατος αρχηγός επιμελητείας του ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μαζικές απώλειες, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ.
Ο Γερμανός αντιστράτηγος Αλεξάντερ Ζόλφρανκ, επικεφαλής της διοικητικής μέριμνας του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να διασφαλίσει ότι διαθέτει την επιχειρησιακή ικανότητα να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτών που φέρουν βαριά τραύματα από την πρώτη γραμμή του μετώπου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
Τι περιλαμβάνουν τα σχέδια
Στα σχέδια που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ για τη μεταφορά τραυματισμένων στρατιωτών από την πρώτη γραμμή του μετώπου σε περίπτωση πολέμου με το Κρεμλίνο, περιλαμβάνονται ενδεχομένως νοσοκομειακά τρένα, καθώς οι αεροδιακομιδές ενδέχεται να μην είναι εφικτές, σύμφωνα με τον ανώτερο στρατηγό.
Επιπλέον, το σενάριο για μαζικές εκκενώσεις θα διαφέρει από την εμπειρία των συμμάχων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, τόνισε στο Reuters o αντιστράτηγος Αλεξάντερ Ζόλφρανκ, επικεφαλής της διοίκησης επιμελητείας του ΝΑΤΟ.
Σε περίπτωση που η Συμμαχία έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τη Ρωσία, οι στρατιώτες της Δύσης πιθανότατα θα βρεθούν σε μία πολύ μεγαλύτερη εμπόλεμη ζώνη, με μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών και τουλάχιστον μια προσωπική έλλειψη αεροπορικής υπεροχής κοντά στην πρώτη γραμμή, τόνισε ο Γερμανός αντιστράτηγος.
«Η πρόκληση για εμάς θα είναι να εξασφαλιστεί ταχύτατα φροντίδα υψηλής ποιότητας για τη χειρότερη περίπτωση που βρεθεί η Δύση αντιμέτωπη μ’ έναν πολύ μεγάλο αριθμό τραυματιών», υπογράμμισε ο ίδιος χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσους τραυματίες θα καλούνταν να περιθάλψει η Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ο σχεδιασμός για ιατρικές εκκενώσεις έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία του ΝΑΤΟ, και σύμφωνα με τον Γερμανό στρατηγό, ξεκίνησε μετά την πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία το 2022.
Στόχος της Συμμαχίας η άμυνα και αποτροπή
Ένας από τους στόχους της Συμμαχίας είναι η ενίσχυση της ικανότητάς της να αποτρέπει και να αμύνεται από οποιαδήποτε ρωσική επίθεση.
Το γερμανικό στράτευμα θεωρεί ότι η Ρωσία είναι σε θέση να επιτεθεί σε μία νατοϊκή χώρα το 2029, ενώ ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τη Δύση ως τον επιτιθέμενο άπαξ και δίνει όπλα στην εμπόλεμη χώρα.
Σημειώνεται ότι ο Ζόλφρανκ ηγείται της Κοινής Διοίκησης Υποστήριξης και Εξουσιοδότησης του ΝΑΤΟ (JSEC), που είναι επιφορτισμένη με το συντονισμό της ταχείας κίνησης στρατευμάτων και αρμάτων μάχης σε όλη την Ευρώπη καθώς και υλικοτεχνικές προετοιμασίες όπως η αποθήκευση πυρομαχικών στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας.
Λίγους μήνες νωρίτερα, η Κοινή διοίκηση Υποστήριξης και Εξουσιοδότησης του ΝΑΤΟ (JSEC), που εδρεύει στη γερμανική πόλη Ουλμ, διοργάνωσε μία άσκηση συντονισμού.