Το Πεντάγωνο λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις της Κίνας για αύξηση των πυρηνικών όπλων της ως το 2030 κατά 1.000, ανακοίνωσε, την κατασκευή πυρηνικής βόμβας η οποία θα έχει ισχύ «24 φορές πιο δυνατή από αυτή της Χιροσίμα».
Η «B61-13» των Αμερικανών, όπως αναφέρει το Πεντάγωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μαχητικό αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένου του B-21 Raider Stealth το οποίο είναι επίσης υπό κατασκευή.
Οι πυρηνικές βόμβες αυτές, ισχυρίζονται πως θα είναι μεγάλης ακριβείας και μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και αρκετά «κάτω από το έδαφος».
Για να προχωρήσει πάντως η κατασκευή του, θα πρέπει να δοθεί η έγκριση από το Κογκρέσο, αν και ήδη οι Ρεπουμπλικάνοι, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, προσυπογράφουν ήδη την κατασκευή της.
«Το B61-13 θα ενισχύσει την αποτροπή των αντιπάλων και τη διασφάλιση των συμμάχων και των εταίρων μας, παρέχοντας παράλληλα στον Πρόεδρο πρόσθετες επιλογές έναντι ορισμένων σκληρότερων και μεγάλης περιοχής στρατιωτικών στόχων» αναφέρει το Πεντάγωνο.
«Το B61-13 αντιπροσωπεύει μία λογική εξέλιξη για τη διαχείριση των προκλήσεων ενός εξαιρετικά δυναμικού περιβάλλοντος στην ασφάλεια. Μας παρέχει πρόσθετη ευελιξία» ανέφερε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Τα χαρακτηριστικά που θα έχει η νέα πυρηνική βόμβα
Το Β61-13 είναι η εξέλιξη της B61 που είχε δημιουργηθεί στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
Θα έχει μέγιστη απόδοση 360 κιλοτόνων – 24 φορές την απόδοση περίπου 15 κιλοτόνων από τη βόμβα που έπεσε στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945.
Η βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι τρεις ημέρες αργότερα είχε απόδοση περίπου 25 κιλοτόνων. Η παραγωγή ενός μικρού αριθμού B61-13 δεν θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό πυρηνικών όπλων στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ, καθώς άλλα θα αποσυρθούν. Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα περίπου 3.700 πυρηνικές κεφαλές.
Τα B61-13 θα έχουν λιγότερο από το ένα τρίτο της ισχύος του μεγαλύτερου πυρηνικού όπλου των ΗΠΑ – του B83 – το οποίο έχει απόδοση 1,2 μεγατόνων, 80 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα της Χιροσίμα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ, η απόφαση του Πενταγώνου είναι η πιο σοβαρή «δέσμευση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυρηνικό εξοπλισμό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η χώρα σκοπεύει να δαπανήσει μάλιστα 750 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, για να αντικαταστήσει παλιά συστήματα που είναι άνω των 50 χρόνων.