Συνεχίζονται στην Τουρκία οι προβλέψεις για κίνδυνο από ντόμινο ισχυρών σεισμών.
Νεότερες αναφορές κάνουν λόγο για εξέταση 128 ρηγμάτων στην Τουρκία, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μπορεί να προκαλέσουν όλεθρο και να σκορπίσουν παράλληλα την ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Άλλωστε πρόσφατα είχαμε την σοβαρή προειδοποίηση από τον γνωστό καθηγητή Naci Görür για τα ρήγματα της Αττάλειας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την Κύπρο.
Στα νεότερα, σύμφωνα με τη yenisafak, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους σεισμολόγους είναι το γεγονός ότι η ενεργοποίηση αυτών των ρηγμάτων θα πιέσει το μεγάλο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και ενδέχεται να φέρει ξανά ένα σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ που θα επηρεάσει, όπως τονίζουν, τη Μεσόγειο, τη Νοτιοανατολική Ανατολία και την Κεντρική Ανατολία.
Ο Δρ. Hasan Sözbilir από την Πολυτεχνική Σχολή και το Τμήμα Γεωλογικών Μηχανικών, είπε ότι σχεδόν 500 χιλιόμετρα ρηγμάτων έσπασαν μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και συμπλήρωσε: «Μετά από αυτή τη ρήξη, πολλά ρήγματα στην περιοχή επηρεάστηκαν και άρχισαν να προκαλούν σεισμούς μικρής κλίμακας».
«Το ρήγμα της Μαλάτειας είναι ένα από τα πιο σημαντικά ρήγματα. Είναι το ρήγμα ακριβώς στους πρόποδες του δεύτερου μεγάλου σεισμού. Είναι ένα ρήγμα που θα επηρεάσει σοβαρά τη Μαλάτεια εάν σπάσει.
Έχει μήκος 200 χιλιόμετρα και αποτελείται από 3 ρήγματα. Εάν καθένα από αυτά τα 3 τμήματα που αποτελούν το ρήγμα της Μαλάτειας σπάσει, μπορεί να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7,2 Ρίχτερ».