Μετά την πυροβολαρχία Patriot στην Σαουδική Αραβία τώρα στην κυβέρνηση συζητούν την αποστολή των μοναδικών ικανοτήτων SHORADS  τύπου CROTALE-NG στην Γαλλία ή μάλλον καλύτερα στην Ουκρανία.

Έτσι συζήτηση έχει ξεκινήσει σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα παραχωρήσει στη Γαλλία την αντιαεροπορική συστοιχία Crotale για την προστασία του εναέριου χώρου του Παρισιού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων γιατί η γαλλική πλευρά στέλνει τα δικά της στην Ουκρανία ως στρατιωτική βοήθεια όπως αναφέρουν.

Αλλά ουδέν μονιμότερο του προσωρινού; Ή για να πούμε καλύτερα αν φύγουν για την Γαλλία καθώς δεν θα “διαταράσσεται” η άμυνα της χώρας μας όπως λέει η κυβέρνηση τότε γιατί και να μην καταλήξουν εν συνεχεία και στην Ουκρανία;

Σημειώνουμε ότι τα συστήματα αυτά είναι μικρές αυτόνομες μονάδες που αερομεταφέρονται με C-130 και μπορούν να αναχαιτίσουν πυραύλους cruise και βαλλιστικούς πυραύλους λόγω του ειδικού υπερηχητικού πυραύλου VT-1 που εκτοξεύουν.

">

Αποστολή του είναι να παρέχει μόνιμη ή ημι-μόνιμη αντιαεροπορική προστασία σε μονάδες τεθωρακισμένων πρώτης γραμμής, έναντι αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων, πυραύλων cruise και τακτικών πυραύλων

Ατού του είναι το βλήμα VT-1 (Vought-Thomson), που αναπτύχθηκε από την “LTV” στο πλαίσιο σύμβασης με την εταιρεία Thomson-CSF (αναπτύχθηκε το 1986), με σύστημα καθοδήγησης radio command / ηλεκτρο-οπτικό σύστημα.  

Το βλήμα είναι μήκους 2,4 μέτρων, βάρους 85 κιλών (με το κάνιστρο) και διαθέτει γόμωση 13 κιλών που η έκρηξή της μπορεί να προκαλέσει καταστροφικά αποτελέσματα σε απόσταση 8 χιλιομέτρων. Το βλήμα φθάνει τη μέγιστη ταχύτητα των 3,5 Mach σε 3 δευτερόλεπτα και η μέγιστη εμβέλειά του ανέρχεται σε 12 χιλιόμετρα. Το ύψος εμπλοκής φθάνει τα 6 χιλιόμετρα και ο συντελεστής φόρτισης τα 35g. Οι δυνατότητες του VT-1 παρέχουν στο σύστημα τη δυνατότητα αντιμετώπισης στόχων υψηλής ταχύτητας, όπως βλήματα stand off κ.ά.

Για την καθοδήγηση του βλήματος μέσω του συστήματος Command to Line Of Sight (CLOS) χρησιμοποιείται radar και ηλεκτρο-οπτικοί αισθητήρες, ενώ η κεφαλή του βλήματος μπορεί να κατευθύνει τα θραύσματα της έκρηξης μέσω του πυροκροτητή προσέγγισης RF που ενσωματώνει. Η αποτελεσματική ακτίνα έκρηξης του βλήματος ανέρχεται σε 8 μέτρα, ενώ ο τυπικός χρόνος από την πυροδότηση του βλήματος έως την καταστροφή του στόχου σε απόσταση 8 χιλιομέτρων δεν ξεπερνά τα 10,3 δευτερόλεπτα.

«Εφόσον ζητηθεί από τους συμμάχους μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εν προκειμένω, των Ολυμπιακών Αγώνων, κάποια συγκεκριμένη συνδρομή η οποία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την αμυντική ικανότητα της χώρας, αυτό θα γίνει, αλλά πάντοτε κατόπιν συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Αλλά μιλάμε πάντα, το ξεκαθαρίζω, για περιορισμένο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όταν υπάρχει κάτι περισσότερο, προφανώς θα ενημερωθείτε» είπε ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, οι γαλλικές Αρχές έχουν καταθέσει αίτημα για τη μεταφορά συστοιχίας κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς τύπου CROTALE της Πολεμικής Αεροπορίας, με αιτιολογία τη χρήση της για το χρονικό διάστημα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Η γαλλική πλευρά υπαινίσσεται ότι εφόσον το Παρίσι προτίθεται να παραχωρήσει αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία, χρειάζεται τη συμμαχική συνδρομή προκειμένου να εξασφαλίσει την αεράμυνα κρίσιμων υποδομών εντός της πρωτεύουσας που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ελλάδα απέκτησε 11 Crotale-NG το 1999. Από τα 11 συστήματα τα εννέα (9) εντάχθηκαν στην ΠΑ και τα δύο (2) στο ΠΝ σε μια σύμβαση που παρέδωσε τα συστήματα το 2003 ενώ μόλις πριν ένα χρόνο είχε υπογραφεί και η FOS. 

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς, παντός καιρού. Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή αντιαεροπορικής προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο όχημα και διαθέτει RADAR έρευνας, εμβέλειας 20 χλμ, RADAR/FLIR εγκλωβισμού με εμβέλεια 20 χλμ και εκτοξευτή με δύο φορείς των τεσσάρων βλημάτων έκαστος.